Anadol 2. bölüm

Londra Motor Show -   Anadol  bu fuarda 11 ülkeden sipariş alınmıştır
Londra Motor Show – Anadol bu fuarda 11 ülkeden sipariş almıştır

Anadol ile ilgili ikinci yazıda neden fiber glas gövde üretiliyor ? bunun sebebi ile ilgili bilgileri paylaşacağım. Yazıma hoş geldiniz .

Anadol neden FIBERGLAS ?

Özet ile cevabı çok net kalıp maliyetleri. Sac gövdeli bir araç üretmek için çok büyük preslere ve kalıplara ihtiyacınız var. Masaüstü yayıncılık günümüzdeki kadar basit değildi. Kartvizit bastırmak istediğinizde adet ile fiyat dengeli değildir. Çünkü kalıp maliyeti vardır, bu yüzden adet arttıkça kalıp, adet maliyeti düşer. Otomotiv üretim adediniz belli bir sayının altında kaldığında birim başına düşen maliyetiniz yüksek kalıyordu. İşte bu pres ve kalıp maliyeti aracın satış fiyatını direk etkiliyordu. Aslında bu gün de aynı maliyetler söz konusudur. Fiber köken olarak İngilizcedir. Bitki elyaflarından sıkıştırılmış mukavva ya da levha. Glass da bardak, cam demek. Camı ince iplik haline getirdiğinizde bu ipliklerden dokunmuş kumaş ile fiberglass denen malzemeyi elde ediyorsunuz. Polyester ve sertleştirici ile bu kumaşı kalıp ( kalıp ta fiberglas) üstünde şekillendirip ürünü elde ediyorsunuz. İki metreden ikiyüz metreye kadar sandal ve motoryatlarda halen kullanılmaktadır. Ortalama ömrünün yüz yıl olduğu söylenmektedir. Bu uzun ömür ana malzemenin cam olmasından kaynaklanıyor. Türkiye’ de o zamanlar ihracat düşünülmemiş sadece iç pazar adetlerine bakarak üretim planları yapılmıştı. Bu o zamanın şartlarında normal. Düşünün bir ülkede ilk defa otomobil üretimi yapacaksınız :). Biz bir kendimize yapalım da… Anadol ile ilgili başka bir yazım için ✔ tıklayınız.
https://otomobiloji.com/anadol-1-bolum-seri-uretim-ilk-turk-otomobili-fiber-glas-turk-tasarimi/

Anadol fiberglas olarak üretilecekti

1944 yılında Bernar Nahum İstanbul’daki evinde mecburi istirahat ederken, bir duyum alıyor. İsrail üretimi bir araç İzmir fuarında sergileniyor. Bu aracın gövdesi sac değil fiberglas o sırada İzmir’de bulunan Can Kıraç ‘ tan aracı görmesini istiyor. Otosan’ ın fiberglas ile tanışması bu şekilde başlıyor. Bernar Nahum ‘ un ” Koç’ta 44 yılım ” adlı kitabında paylaşılan hikaye bu şekilde. Vehbi Koç’ un “hayatım” adlı kitabında ise başka bir hikaye var.

Rahmi Koç ve Bernar Nahum İzmir’ de Otokoç’un önünde parça almaya gelen bir firmanın pikabı dikkatlerini çekiyor. Pikabın yanına gidip incelediklerinde gövdenin fiber olduğunu ve aracın İsrail üretimi olduğunu öğrenip araştırmaya başlıyorlar. Bernar Nahum’ un oğlu ise asıl hikayenin her ikisi de olmadığını söylüyor.

Gerçek hikaye ise şöyle ; fiberglas diye bir maddenin varlığını ilk kez kendisi ve ağabeyi Klod Nahum. 14-15 yaşlarında otomobil merakı tavanlarda olan iki kardeş, Popular Mechanics dergisini takip ediyorlar. Dergide saca alternatif olacak fiberglas diye bir maddeden söz ediliyor. Gövde / karoseri / kaporta yapımında şasinin demir ve sactan üst kaportanın ise bir bölümünde fiberglas kullanılarak üretilen bir otomobil. Şimdi gerçek bir klasik olan o zamanlarda da hayran olunan Ford – Thunderbird ( yıldırım kuş) . O yıllarda fiberglasdan üretilen başka marka ve modeller de var. Bunu bilmiyor olsanız sactan üretildiğini iddia edersiniz.

Amerikalılarda fiberglas kullanıyorlardı o zaman için yeni kullanılan bir malzeme idi 1955 Ford Thunderbird
1955 Ford Thunderbird – Fiberglass gövde

Malzeme, üretim için yapıtaşı

Fiberin Otosan tarafından keşfi. Türk otomobil sanayisini bugünlere taşıyan ikinci önemli durak. Böyle bir malzemeden bi haber olunsa idi , Türk otomobil tarihinin süreci bambaşka bir yerlere evrilecekti. Anadol hiç olmayacak, ilk üretim için yıllaca beklenecekti. Vehbi Koç 1930 lu yıllarda Türkiye’ nin otomobil ihtiyacını görmüştür. Bu işe gerçekten meraklı ve çalışkan insanları bünyesinde çalıştırmıştır. Çok güzel bir yazı Anadol hakkında tavsiye ederim, o zamanki eski gazete ilanları harika.
https://listelist.com/bir-efsane-anadol/

Anadol İlanı
Yazar Hakkında
Toplam 20 yazı
Otomobiloji
Otomobiloji
Yorumlar (1 Yorum)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

×

Bir Şeyler Ara