1.3 Multijet, CDTI, DDiS motor sorunları ve çözümleri

1.3 Multijet CDTI DDiS turbo dizel motor sorunları, arıza kodları ve çözümleri hakkında
0/10
Özet1.3 Multijet, 1.3 Multijet2, CDTI ve DDiS 1.300 cc turbo dizel motorun problemleri, arıza tespiti, arıza kodları ve sorunun giderilmesi için yapılacaklar hakkında bir inceleme yazısı. Ortalama 0

Bu yazımda en çok bilinen ve satılmış olan 1.3 Multijet turbo dizel motor sorunları ve çözümlerini size aktaracağım. Ayrıca CDTI ve DDiS olarak da bu motor pazarlanmıştır. Fiat markası altında 2003 yılında ortaya çıkan bu motor hala üretilmektedir. Kendi aracınızda olmasa bile taksi, arkadaşımızın aracında karşılaşmış ya da kiraladığınız araç olarak kullanmış olabilirsiniz. Bu motora sahip bir aracı uzun süre kullanmak amacı ile yeni, kullanılmış veya ikinci el olarak almayı planlıyorsanız bu yazı tam size göre. Yazı kısaltma olarak teknik terimler ya da parça adları içerecek bunları araştırarak rahatlıkla bulabilir inceleyebilirsiniz. Ben de bu teknik terimlerin ne olduğunu yazdım. Bu motor FIAT, SUZUKI, OPEL, LANCIA, ALFA ROMEO markalarında değişik modellerde kullanılmıştır. Başlıktaki gibi Multijet, CDTI, DDiS olarak adlandırılan bu motorlar birebir aynıdır. Motor temelde aynı kalmış fakat çok sıcak ya da çok soğuk ülkeler için yapılan üretimlerde soğutma suyu radyatörü, klima radyatörü, ısı kaynakları farklılıklar gösterir.

1.3 Multijet, 1.3 CDTI, 1.3 DDiS motor

Dört silindir, silindir başına iki emme, iki egzoz olarak toplamda 16 valfli bu motor FIAT ve GM tarafından geliştirilmiştir. Bosch ortak hattı ( common-rail) ve BorgWarner üretimi tek turbo kullanılmıştır.

Uzun ömürlü, ekonomik ve kendi sınıfında ödüllü olan bu motor için bir çok eleştiri ve çözülemeyen arızaları duyabilirsiniz. Uluslararası Yılın Motoru Ödülleri jürisi, Fiat ve GM tarafından üretilen 1.3 litrelik MultiJet turbo dizel motoru, 1.0-1.4 litre kategorisinde 2005 Yılının Uluslararası Motoru seçti. 1.3 Multijet motor yarışmayı, Peugeot – Citroen / Ford Dizel 1.4 litre, Volkswagen 1.4 litre FSI, Toyota Dizel 1.4 litre ve Daihatsu 1.3 litre motorların önünde kazandı. Piyasa ismi ile triger seti olarak bildiğimiz masraflı ve ağır bakım diye de nitelendirilen bu parça bu motorlarda zincir olarak üretilmiştir. Ve bu zamanlama zinciri setinin ömrü motor ömrü ile aynıdır. Çalışma koşulları, ortamdaki nem, toz ve ısı, bakımların olması gerektiği gibi yapılmaması, kalite yerine ekonomik motor yağlarının tercih edilmesi vb. nedenlerle bu motorlarda triger zinciri ( zamanlama zinciri ) arızalarına rastlanmıştır.

1.300 cc turbo dizel motor genel sorunları

Başta da belirttiğim gibi bu motor FIAT grup, SUZUKI-MARUTHI, DAEWOO-CHEVROLET ve OPEL – WAUXHALL markalarının değişik modellerinde yaygın olarak kullanılmıştır.

-Enjektörler

-Enjeksiyon pompası

-Triger ( zamanlama ) zinciri

-Eksantrik mili sorunları

-Yağ pompası basınç valfi

-Turbo sorunları

-Turbo kontrol vanası

-Eşanjör

-EGR egzoz gazı geri dönüş

-VKG karter havalandırma sistemi , EVAP Yağ buharı geri dönüş-devir daim sistemi , Yağ separatörü problemleri

-Yakıt dağıtım borusu sabitleme

-Yakıt basıncı düzenleyici

-Sarsıntılı çalışma ve durma

-Gaz pedalı arızaları

-Hava akış ölçer

-Beyaz-mavi duman atma

-Ara soğutucu radyatör – İnterCooler

-Ani hızlanmada siyah-kara duman atma

Yukarıda başlıkları şimdi tek tek inceleyelim.

Enjektörler

Bosch üretimi enjektörler güvenilir ve uzun ömürlüdür. Tamir takımı içerir ve tamamen onarma şansı vardır. Diğer enjektör üreticileri tamire izin vermez. Yenilemek gerekir. Sorunlar bellidir. Yakıt dönüş hattında sızıntı varsa düzensiz rölantiye sebeptir. Yüksek devirlerde gerekli yakıt basıncı sağlanamadığından hata veya hatalar çıkabilir. Bu da motor arıza ikaz ışığının yakar. Memeler aşınabilir. Bu düzensiz çalışma ve yüksek yakıt sarfiyatına neden olur. Bu memelerin hangisinde sorun varsa tek olarak değişebilir.

Her 60.000 – 80.000 km de bakır pullar değişmelidir. İlla sorun olmasını beklemeden. Bu pulların kalınlığı ve üretim maddesi çok önelidir. Orijinal parçalar ile değiştirin. Orijinal olmayan pullar kara duman atma problemi yaratabilir. Yuvasına tam oturmayan enjektörler kara duman sebeplerindendir.

Enjeksiyon yakıt pompası

Bosch CP1H3 enjeksiyon pompası uzun süreler sorunsuz çalışma karakterine sahip. Pompa ile silindir kapağı arasındaki contadan yakıt kaçağı olabilir. Yüksek kilometreli araçlarda bu contadan yakıt sızıntısı görülür. 10 – 14 USD ye mal olan bu conta setini, pompayı söktükten sonra değiştirmeniz sorunu ortadan kaldırır.

Triger ( zamanlama ) zinciri

1.3 Multijet, DDiS, CDTI motorlarda zincir değişimi için oldukça bilgi kirliliği var. Elimde 2017 model FIAT EGEA / UNO 1.3 Multijet 199B motor 95 HP dizel motorlu aracın kullanıcı el kitabında zincir setinin değişimi ( zincir, gergi, dişliler, sabitleme cıvataları ve paletleri) 160.000 km olarak verilmiştir. Bu ülkeden ülkeye yetkili servis gelirleri ve ortam şartlarına göre değişkenlik gösterir. Kullanılmış bir aracın el ve ayak dokunma noktaları aşınmış ise ( direksiyon lastiği/derisi) restore edilebilir veya yenisi ile ( debriyaj pedal lastiği ) değişebilir. Km si oynanmış veya revizyonla sıfırlanmış bir aracı almış olabilirsiniz. Triger zamanlama zinciri zamanla kopabilir/kırılabilir. Satıcı size yeni değişti diyerek yanlış bilgi verebilir. Aracı aldığınız gün hemen zamanlama zincirini yenileyin. Üstten eksantrikli motorlarda bu zincirin kopması valflerin pistonların üstünde kırılması ve metal parçalarıyla motorun dönmesi sizi komple motor revizyonuna götürür bu yaklaşık 2.000 USD lık bir masraftır ( USD yazdığıma bakmayın parçaların değeri dövizle belirlendiği için böyle yazıyorum TL değeri için siz güncel kurla çarpınız ).

Eksantrik mili sorunları

1.300 cc turbo dizel Multijet, DDiS, CDTI motorlarda oldukça ender rastlanan kritik bir arızadır. Eksantrik mili burulur, salgı ( teknik manada “eğilme, olması gereken düzlemden sapma, bir nevi yamulma, bükülme) oluşur. Bu bükülme, salgı % 1-3 arasında oluşur. Bu bakın nelere sebep olur. Motor soğuk çalıştırmada dönmeye başlar. Motor kısa bir süre sonra ısındığında bükülme artacağından dolayı durur. Motorun durma nedeni şöyle gerçekleşir. Her iki supabın kapalı olduğu yani sıkıştırma zamanının gerçekleştiği çevrimde sıkıştırma gerçekleşmez ve motor durur. Supaplar eksantrik ( kam mili) mili salgısı supapların olması gerektiği kadar kapanmasını sağlayamaz.

Motor tam olarak soğuduğunda kısa bir süre çalışıp tekrar duracak ve soğuyana kadar çalışamayacaktır. Bu durumun teşhis edilmesi çok zordur. Kimse eksantrik milinin bükülmesi gibi bir durumun olabileceğini düşünmez. Çok zor bir ihtimaldir.

Yağ pompası basınç valfi

1.3 Multijet, CDTI veya DDiS dizel motorun yağ pompası, basınç düşürücü vananın pistonu sıkışır. Maksimum basınç boşaltma konumunda ya da geri dönüş başlangıcında sıkışır. Böylelikle bu iki ayrı sorun olarak karşımıza çıkar. Yağlama kanallarında hiç basınç olmaması düşük yağ basınç ikazı ( kırmızı ) yanar. Veya ikaz lambası motor çalıştıktan sonra 1-4 saniye kadar yanarsa, yağlama sistemindeki gerçek basıncı ölçmeniz gerekir. Bu yağ ikazı sürekli yanıyorsa motoru çalıştırmayın.

Diğer durumda ise valf yağ basıncını boşaltamıyorsa, tamamen tıkalı gibi davranıyorsa basınç yağ contalarına iletilir. Bu sorunlu durum yağ filtresi contalarını bozar. Sıkışmış çalışmayan bir valf ile yağ pompası motor yağının tamamını kısa bir sürede zayıf bulduğu bir yerden dışarı atabilir.

Her iki durumda da tahliye vanası incelenmelidir ve temizlenmelidir. Sonrasında yüzeyde çizik ve hasar varsa bunun sıkışmaya neden olduğu sonucuna varılır. Bu sorun ileri safhalarda ise yağ pompası yenisi ile değiştirilmelidir. Yağ basınç valfi pompa ile beraber tek parça olarak gelir. Motor revizyonu yapılmışsa ya da yapılması gerekli durumlarda hazır motor dağıtılmışken pompayı değiştirmek en iyi çözümdür.

Turbo arızaları

1.3 CDTI, Multijet veya DDiS motorlar Borg Warner turbo kullanır. Motor 90 HP den güçlü ise BV35 değişken geometrili, 90 HP den düşük ise atık kapaklı KP35 turbo türbini kullanılır. 250-300.000 km ya da daha fazla yol kat ederler. Oldukça dayanıklıdırlar. 500bin km ye kadar hiç sorun oluşturmadan çalışan turbolara rastlamak mümkündür. Bu km ye örnek taksilerde görebilirsiniz.

Motor yağı ömrü ve turbo ile ilgisi

Motor yağı araç kullanılmadığı zamanlar içinde ömrünü tamamlar. Yağ ne kadar kaliteli olsa da 12 ay sonra özelliklerini kaybeder. Kullanılmış bir araç aldığınızda bakım kayıtları servis kayıtlarında görülmüyor olabilir. Siz işi sağlama alın motor yağı ve filtresini kesinlikle değiştirin. Satıcı size yeni bakımdan çıktı dese bile yağını yenileyin. Hatta eski yağın ve atıklarının yağ kanallarından temizlenmesi için özel yağlar ile rölanti devrinde kısa bir süre çalıştırın ve yağı boşaltın. Aşağıda linkini verdiğim ürün ise eski yağın üzerine ilave ediliyor ve yağ kanallarını temizliyor. Böyle bir üründe kullanabilirsiniz. Unutmayın turbo sorunu yaşamak istemiyorsanız orijinal yağ veya standartları karşılayan yağı internetten almayın. Direk satıcıdan almaya çalışın. Ucuz yağdan kaçının. Yağ değişimini üreticinin tavsiyesinden de önce değiştirin. Ayrıca soğuk ilk çalıştırmada 30 saniye kadar motoru çalıştırın, yağ yukarı turboya ulaşsın. Park etmeden önce de gene 30 saniye kadar rölantide çalıştırın, turbo yüksek devirde dönmekten kurtulsun.

https://tinyurl.com/3zfcezcw

Değişken türbin geometrili turbo için biraz daha bilgi

Turboyu bozan en önemli iki etken daha belirtiyorum. Yüksek karter yağ basıncı, egzoz basıncı olması gereken kadar olmalı. Bu üç etken turbo sorunlarına neden olmaktadır. İnsan vücudu gibi bir organ sorunu diğer organlardaki sorunları tetikleyebilir. BorgWarner BV35’in değişken turbo geometrili turbosu, kurum biriktirme sorunu ile baş başa kalabilir. Verdiğim linkte firma değişken türbin geometrisi ile ilgili bir animasyon videosu sunmuş inceleyiniz. https://tinyurl.com/mxnh7ner

Hiç teknik terim kullanmadan yazmaya çalıştığım TURBO NEDİR ? başlıklı yazımı daha fazla bilgi almak için inceleyebilirsiniz. https://otomobiloji.com/turbo-nedir/

Değişken türbin geometrisi kısaca VTG olarak da bilinir. Nedir? kısaca alt devirlerde devreye girmeyen türbin kanatçıkları , üst devirlerde açılarak daha fazla yüzey oluşur. Dolayısı ile hava basan türbin bıçakları. Çift turbo gibi davranan tek turbo bu tanım tam uygun olmasa da kullanılabilir. Ya da şöyle denilebilir çift basınçlı turbo türbinlerine sahip turbocharger. Bu bıçaklar kurum ile kirlenir ve açılamaz hale gelir. Sorundan kurtulmak için temizlemek yeterli olur. Böylelikle performans olması gerektiği hale gelir.

Kontrol ünitesi bu problemi bozuk itme basıncıyla veya vakum aktüatöründe bulunan geometrik konum sensörünü okuyarak durum tespiti yapar bilgisayarlı arıza tespit cihazında bu görülür. Bunun için güncel yazılım yüklü olmalı. Aktüatör soketini önce temizleyin oksitlenmiştir. Hala aynı arıza geliyorsa türbin bıçaklarının temizlenmesi gereklidir. Turbo türbinleri sökülmeden turbo test düzeneğinde denenmeli, temizlik sonrası gereken basıncı tekrar test edin. İstenen olması gereken basınç yok ise türbin bıçakları yenilenmelidir.

Turbo kontrol vanası

Yüksek devirlerde güç kaybı 1.3 CDTI, DDiS, Multijet motorlarda yaşanabilir. Bu ivmelenme, hızlanma bilgileri gerçek olanla eşleşmemesi durumudur. Bu ani, acil hızlanma talebinde ortaya çıkar. P0243 arıza kodu ortaya çıkar. Bu arıza türbin kontrol sistemi üzerindedir. İstenenden az ya da çok hava basıncı turbo dışında aktüatör emiş kontrol sorunudur. Aktüatör ile EVV – kontrol vanası arasındaki boruda bir kaçak olabilir. Boru ömrünü tamamlamış boru görünüşte sağlam ve sorunsuzdur. Bu da vananın-valfin düzgün çalışmasını engelleyebilir. Burada soketler de rutubetten ya da yağlanmadan dolayı sorunun kaynağı olabilir. Bu soketler dışında kablo sorunları da arızaya sebep olur. Ortamın kirli tozlu olması, şantiye tarzı yerlerde, toprak veya stabilize yollarda kullanım bu sorunun sürekli tekrar etmesini sağlar. Bu valfin-vananın motorun üst ve dış tozdan daha az etkilenecek uygun bir yere taşınmasıyla çözülür.

Eşanjör

1.3 CDTI, Multijet ve DDiS turbo dizel motorlara sahip araçlarda 180.000 – 220.000 km de bir ısı eşanjör contaları değiştirilmelidir. Zamanla yumuşaklık ve esneme özelliğini yitiren bu contalar değiştirilmediğinde motor yağı, soğutma suyuna karışır. Yağ buradan sızarak eksilir. Derler ya ameliyat olmadan önce üç ayrı doktora görünün. Bunu size üst kapak contası yanmış diyerek bildiren de olabilir aman dikkat.

EGR egzoz gazı geri dönüş

EGR valfi/supabı elektromanyetik servo motor ile üretilmiştir. 1.3 Multijet, DDiS ve CDTI motorlarda kullanılan bu sistem geri bildirim ile arıza kodu verir. P400 arıza kodu bu sistemde bir sorun olduğunu bildirir. Bu olması gereken valf pozisyonlarının olmadığını başka bir deyişle anormal çalıştığını veya çalışmadığını gösterir. Çoğunlukla valf sıkıştığında ortaya çıkar. Valfin sökülerek temizlenmesi sorunu ortadan kaldırır. Arıza kodu vermiyorsa deneme sürüşü ile yol şartlarında test edin. Çekiş sorunları normal değilse EGR supabının hala olması gerektiği gibi çalışmadığına dikkat edin. Temizlik başarılı olsa da sorun devam edebilir.

EGR valfi açık pozisyonda sıkışmış ise motorun çalıştıktan sonra durmasına neden olur. Ayrıca bu durum motorun herhangi bir devirde durmasına da sebep olur.

Bir çok mekanik atölye bu sorunlardan kurtulmak için EGR sistemini bilerek iptal etme yoluna gidebilir. Bu çalışmayan EGR, emme hattının-manifoldunun kurum ile dolmasına neden olur.

Bu vücuttaki bir organın, alınması gibidir, üretici gereksiz bir donanımı neden kullansın?

VKG Karter havalandırma sistemi – EVAP Yağ buharı devir daim sistemi – Yağ seperatörü-ayırıcı problemleri

1.3 FIAT Multijet, Opel 1.3 CDTI, Suzuki 1.3 DDiS motorlarında bulunan karter havalandırma sistemi soğuk havalarda donar veya tıkanır. Yağ seperatöründe de tıkanmalar oluşur. Bu problem kroniktir çoğu motorda karşımıza çıkar. Genellikle karter havalandırma soğuk havalarda uzun süreli otoban sürüşlerinde donar. Karter gazında yoğun nem donar ve bu havalandırma hattında nem ve yağdan oluşan tıpa-tıkaç görevi yapar.

Bu tıkanma olayı karter basıncını arttırır. Adı üstünde ” Karter Havalandırma Sistemi” . Hava alamayan diğer bir değişle basıncı boşaltamayan bir karter sorunun kaynağıdır. Bu basınç yağ ölçme çubuğu yoluna basılır. Motor rölantide çalışırken yağ ölçme çubuğunu çektiğimizde yağ buharı çıkışı çıplak gözle görülür. Bu olay piyasa adı ile “yağ üfleme” olarak da bilinir. Motor hareket halindeyken durabilir. Sadece bunu gözlemleyip bu motor komple revizyondan geçmeli diyenlerden uzak durun.

Yağ separatörünün altında yer alan kondenser eski ise gereken şekilde çalışmayacaktır. Bu tekrar yağ karterine ya da emme manifolduna basılamayan buhar ara soğutucu veya turboda birikir. Motorun arka tarafından gelen turboya bağlı hortumun bağlantı eklerinden birini söküp parmağınızla boru içinde taze – akışkan halde yağ olup olmadığına bakın. Bu sistemin sorunlu olduğunun belirtisidir.

Bu motorlar soğuk ülkeler için üretilirken bu havalandırma hattı için ısıtıcılar eklenmiştir. Bu sorunu engellemek için basit bir ısıtıcı ekleyin. Var olan stok bir yağ ayırıcıyı daha büyük bir yağ ayırıcı ile değiştirin. Böylece güçlü yağ buharları sistemi tıkamaz.

Yakıt dağıtım borusu sabitleme

1300 cc FIAT Multijet, CDTI ve DDiS motorlarda yakıt borusu tespit – sabitleme gevşetilirken kırılabilen nazik sabitleme elemanlarına karşı barış içinde olun. Bu sabitleme parçalarına karşı hassas olmak gerekir. Dikkatli ve sabırlı davranın.

Yakıt basıncı düzenleyici

1.3 Multijet FIAT, CDTI OPEL, DDiS Suzuki motorlarında tüm enjektörleri besleyen ortak yakıt hattında bir ölçüm ünitesi vardır. Bu ünite aslında bir düzenleyicidir. Diğer bir isimle basınç regülatörüdür. Motor üzerinden istenen gücün oluşması için gerekli yakıt basıncını düzenler. Bu parça orijinal parça olarak 90 USD civarındadır. Bu sistemdeki sorun motorun dengesiz çalışmasına neden olur. Bu sistemin düzgün çalışması için orijinal yakıt filtresi kullanın ucuza kaçmayın iki bakımda bir değil her bakımda yakıt filtresini değiştirin. Bu arıza motor acil durum ikazı verdirir. Regülatör ortak yakıt hattından sökün ve temizleyin. Hazır temizleme amacı ile sökülmüşken yakıt hattı ile regülatör arasındaki contayı değiştirin. İki adet o-ring – bilezik – halka conta ayrıca satılır. Değiştirin ve tekrar bilgisayara bağlayarak arızayı kontrol ediniz.

Sarsıntılı çalışma

1.3 Multijet motorlarda huzursuz çalışma ve durdurulduğunda ortaya çıkan vuruntu, sıra dışı titreşim için yapılacaklar şöyledir. Ortalama 200-400.000 km ler arasında yol ve yük şartlarına göre,motor takozları dayanır. Önce arka motor takozu yıpranır sadece bunu değiştirerek sarsıntıdan kurtulabilirsiniz. Fakat tavsiyem şudur, tüm motor takozlarını değiştirin.

Gaz pedalı arızaları

1.3 Multijet, DDiS ve CDTI motorlarında sürücünün gaz pedalına bastığında motorun geç tepki verir. Çok yaygın bir arıza değildir. Bu sorun gaz pedalı konum algılayıcısından kaynaklanır. Bu arızaya, ECU – elektronik kontrol ünitesindeki soketin ya da motor bölümündeki sigorta kutusundaki oksitlenme nedeni ile iyi iletilemeyen elektrik akımı neden olmaktadır. Basitçe bu arızayı kontak spreylerle çözebilirsiniz.

Hava akış ölçer

1.3 Multijet, DDiS ve CDTI motorlardaki hava akış ölçer sorunları şöyledir. Bu parça hava akış metre ya da hava debimetre adı ile de bilinir. Hava akış sensörü motorun zengin ya da fakir hava yakıt karışımına sebep olur. Böylece egzoz gazlarında duman atma, çekiş düşüklüğü , verimsiz çalışma sorunlarına yol açar. Dengesiz hızlanma, düşük ya da yüksek rölanti, artan yakıt sarfiyatı, çalışmayan motor hava akış metre arızalarını belli eder. Burada tecrübesiz ustalar size EGR ve dizel partikül filtresini iptal etmeyi önerebilirler. Yakıt sistemini yenilemeyi bile teklif edebilirler. Ücretini veri ve başka bir atölyede tekrar arıza tespiti yaptırın. Doktor hasta, asker barış, bakkal müşteri bekler bu maalesef hayatın gerçeğidir 😞.

Atölyenin yazılımı güncel ise ve dikkatli bir teşhis bu arızayı bulmanızı kolaylaştırır.

Beyaz – mavi duman atma

Silindirlere ya da sadece bir silindire yağın girdiğinden tamamen emin olmanız gerekir. Yağ seviyesi, subaplar, piston sekmanları ya da turbo sorunlarından dolayı azalır. Islak ve kuru kompresyon testi yapın. Kuru ve ıslak test sonuçlarını not edin. Islak kompresyon testinde basınç artmış ise piton segmanları aşınmıştır. Sıkıştırma değerleri aynı eşit kalıyorsa supaplarda veya zamanlamada problem var demektir. Triger zincirini ve gergisini kontrol edin sorun varsa yüksek vuruntulu çalışır. Aşınmış valfler de düşük basınçlı sıkıştırma sorununa nedenidir. Sıkıştırma iyiyse sorun turbodadır. Türbin kanatları boşluklu dönüyor ve ara soğutucu yağ ile dolmuş ise turboyu değiştirmek gerekir.

Evet buraya kadar okuduysanız sabrınız için teşekkür ederim. Soru ve yorumlarınızı iletebilirsiniz. Bu yazıda sadece motor incelemesi yapılmıştır. Bana sorarsanız evet ben bu motora sahip bir aracı 300.000 km bile olsa alırım çünkü yukarıdaki sorunların hepsi bir anda oluşmaz. Fakat bazıları ile baş başa kalabilirsiniz.

Ani hızlanmada siyah duman

EGR sistemi tıkalı temizleyin.

Düşük yakıt basıncı ( az hava çok yakıt – zengin karışım ) bilgisayarla güncel program gerekli. Yakıt basıncını kontrol edin. Kontrol sonrası sonuca göre basınç düzenleyici veya yakıt pompasını kontrol etmek gerekir.

Aşırı kirli hava filtresi veya hava kütle ölçer – sensörünü temizleyin. Hava filtresini yenileyin.

Enjektörler yuvalarına tam oturmuyordur. Orijinal pulları takın gerekli tork ile sıkın. Sıkıştırma – kompresyon testi yapın sızdırmazlığı kontrol edin.

Enjektörleri sökün test edin. Gerekli olan tamir takımları ile yenileyin.

Ara soğutucu radyatör – İnterCooler

Bu parça bildiğimiz su soğutma radyatörü görünümündedir. Turbonun bastığı havanın ideal sıcaklığa kavuşması için hava soğutma işlevi görür. Turbo ile ayrıntılı bilgi için https://otomobiloji.com/turbo-nedir/ yazımı inceleyebilirsiniz. Çeşitli nedenlerden dolayı bu parçanın içine dolan yağ sorun yaratır. Ayrıca dış yüzeyinde biriken toz ve canlı artıklarından dolayı gerekli olan soğutmayı yapamaz bu da performans kaybına neden olur. Yakıt sarfiyatı ile ilgili şüpheniz varsa, broşür ve teknik değerlerden çok pratikte sağlıklı bir motor 100 km de ne kadar yakıt harcar diye düşünüyorsanız https://youtu.be/UwVVoc1DBeo videomu seyredin 5.000 km lik bir kullanım sonrası ortalama yakıt bilgilerini yol bilgisayarı görüntüleri ile paylaştım, seyretmenizi tavsiye ederim.

Yazının sonu 🙂

Değerli oto bilgi sever, araç sahibi ya da işletme sahibi bu motor ile DOBLO ve EGEA aracı uzun süre kullandım dolayısıyla yaşanmışlıklar var. Başıma gelenler ve araştırmalarım sonunda temel motor sorunlarını ve çözümlerini elimden geldiğince size aktarmaya çalıştım. Bilgi paylaştıkça büyür, hayat paylaştıkça daha güzeldir. Siz de başınıza gelenleri yazın, paylaşın.

Sevgi, sağlık sizinle olsun. Kazasız, sorunsuz, arızasız keyifli sürüşler dilerim 🚗🚘💙.

Yazar Hakkında
Toplam 20 yazı
Otomobiloji
Otomobiloji
Yorumlar (Yorum yapılmamış)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

×

Bir Şeyler Ara