
GİZLİ BUZLANMA
0/10 | |
ÖzetGizli buzlanma nedir, nasıl oluşur, nasıl anlarız, ne yapmalıyız? Sürücüler için büyük tehlike olan bu doğa olayı ile yaşamasını öğrenmek bizi bir çok riskten koruyabilir. | Ortalama 0 |

Gizli buzlanma sürücüleri bekleyen fakat beklenmeyen bir tuzaktır. Ortam ısısı kapalı bir odanın sıcaklığı olarak ölçülür. Hava ısısı ise dış ortam ısısıdır. Açık havada zemin ısısı ile havanın ısısı farklıdır. Bizim konumuz aracımızın lastiklerinin temas ettiği zemin yani yol yüzeyinin ısısıdır. Yağmur veya kar yağışı var ise bunların içindeki suyun donması ile oluşur. Yağmur veya kar yok ise farklı yollardan da oluşabilir.
Yağış yok ise gizli buzlanma olur mu?
Özellikle gece ve sabaha karşı oluşan çiğ kırağı yol üstündeki egzoz, balata, lastik ve toz ile karışarak gizli buzlanmayı oluşturur. Çiği ve kırağı aslında sudur. Zeminde oluşan su ortam ısısı sıfır ve eksi olmasa dahi donabilir. Dış ortam hava ısısı +4 derecelerde olduğunda zemin ısısının daha düşük olacağından dolayı gizli buzlanma yaratabilir. Köprü ve viyadüklerin etrafında yapı ve ağaç olmadığından daha çok rüzgar alırlar ayrıca altlarında toprak yerine akarsu, dere ve boşluk olduğu için daha soğuk ortamlardır.
Gizli buzlanmayı nasıl anlarız ❄
1990 lı yıllardan itibaren bir çok marka araçlarda dış ısı göstergesini donanımlarına ilave etmişlerdir. + 4 ve altındaki ısılardan itibaren bu gösterge bazı markalarda yanıp söner veya ilk çalıştırmada sesli bir bip ikazı vererek sürücüyü gizli buzlanmaya karşı bilgilendirir. Ayrıca ön camda gece boyunca düşen kırağı ve çiğnin buz tuttuğunu görebilirsiniz. Silecekleri açtığınızda silgiler cama yapışmış olabilir. Genel olarak sisli havalarda oluşan çiğ ve kırağıya dikkat ediniz. Bunun dışında direksiyon ve çekişte normalin dışında bir şeyler hissediyorsanız buzun üstündesiniz demektir. Su şeffaf bir maddedir donduğunda görmek zordur.
Nasıl önlem alalım 🏁
Trafik işaretleri bu konuda bizi uyarır. Üstünde kar kristali olan tabelalar gizli buzlanmayı işaret ederler. Sürüş esnasında ani direksiyon hareketlerinden kaçınmak gerekir. Vites küçülterek motor freni ile yavaşlamak daha güvenli olacaktır. Kalkışlarda ise aracınız izin veriyor ise ikinci vites, vermiyorsa oldukça sakin kalkışlar yapmalısınız. Kışlık lastik kullanımı güvenli sürüş için en önemli yardımcınız olacaktır. Bu konu ile ilgili yazımı https://otomobiloji.com/kar-lastigi-mi-kislik-lastik-mi-yanlis-bilinenler-kis-lastigi-dort-mevsim/ linkinden okumanızı tavsiye ederim. Gizli buzlanma trafik işaretlerinin olmadığı her yerde karşınıza çıkabilir. Mevsim ne olursa olsun yağmurun ilk yağdığı anlar da tehlikelidir.
Okuduğunuz için teşekkür ederim. Yorumlarınızı paylaşabilirsiniz. Tecrübeler kötü anılar olsa da de bilgi içerirler. Bilgiyi paylaşmak herkes için tecrübedir. Tecrübe hayat kurtarabilir.