kışlık lastik testi

KAR LASTİĞİ Mİ ? KIŞLIK LASTİK Mİ ?

HER ŞEY AÇIK MI?

Değerli oto bilgi severler merhaba 欄. Bu konu hakkında haber siteleri, tv, gazete vb. larından zorunluluk tarihi başlangıcı ve bitiş tarihi ilan edilmiştir. Ticari ve hususi araçların ne yapması gerektiği hakkında bir çok şey yazılmış durumdadır. Konu ile ilgili açık olmayan durumlar var onları cevaplandırmaya çalışacağım. Haydi başlayalım.

ZORUNLU MU?

Evet ticari araçlara zorunlu, taksi, kamyonet, kamyon, otobüs yük ve yolcu taşıyan tüm araçlar kış lastiği takmak zorunda. Koltuklu veya koltuksuz Panel vana ya da açık kasa kamyonete sahipsiniz. Ruhsatta hususi yazıyor ne yapmalıyız ? Değerli okuyucular bu araçlar da ticari sınıfına girer. Evet sadece kendinize ait yükleri taşıyorsunuz. Ücret karşılığı bir başka işletmenin yükünü taşımıyor olsanız da aracınız ticari kabul ediliyor. Tanıma göre siz de kışlık lastik takmak zorundasınız.

Otomobiller de zorunlu mu?

Otomobillerde durum o ilin Valisinin vereceği karar ve zamana bağlı. Ülkemiz her mevsim dört mevsim yaşayan, bir günde ☀☂⛈ aynı şehirde bile dört mevsim yaşayabilen nadir ülkelerden. Geçmiş yıllarda gördüğümüz uygulamalar şöyle gerçekleşiyor. Genelde kuzey ve karasal iklimin olduğu bölgelerde hava durumuna göre bir iki aylık süre için trafik‍♀️ ve yol denetim görevlilerine‍♂️ yazılı olarak tebliğ ediliyor. Bu durum yerel basın yolu ile sizlere duyuruluyor. Kışlık lastik ile yaşadığınız yerin kış mevsimi için ortalama sıcaklığına bakmanız gerekir. Bu bilgiler için https://mgm.gov.tr/veridegerlendirme/il-ve-ilceler-istatistik.aspx linkini inceleyebilirsiniz. Antalya için ilginç bir bilgiyi paylaşmak isterim. 1930 – 2021 yılları arasında 91 yıllık ölçülen en düşük sıcaklık ortalaması en soldan Ocak ayı ile en son Aralık ayı arasındaki sıcaklık bilgileri aşağıdaki gibidir.

En Düşük Sıcaklık (°C)-4.3-4.6-1.61.46.711.114.813.610.34.90.0-1.9-4.6
Antalya ili 1930-2021 en düşük sıcaklık değerleri

Varsayalım sıcak, ılıman bir şehirde yaşıyorsunuz ve kuzeye soğuk bir şehre yola çıktınız. Soğuk olan şehirde valilik kışlık lastik takma zorunluluğu talimatı vermiş ve  sizin bundan haberiniz yok. Çevirmede kışlık lastiğiniz yok ise cezadan kaçma yolunuz bir şekilde var o da memuru ikna edebilirseniz . Bagajda zincir var gerektiğinde takarım memur bey dediniz. Daha önceki uygulamalarda valilik tarafından yapılan yazılı emirlerde böyle bir açıklama yok.

Kışlık Lastik nasıl anlaşılır

Şöyle yazıyor; aracın motor tahrikinin olduğu akslarda ki tekerlerde üstünde ⛰ dağ figürü / ❄ şekli olan lastikler kontrol edilecek yok ise ceza kesilecek. Evet aynı bu şekilde yazmaktadır. Zincir için eğer var ise ikna etmek zor çünkü yazılı emirde zincir geçmiyor ☹. Eğer kiralık araç kullanıyor iseniz firmadan ücretsiz talep edebilirsiniz. Kışlık lastik isterseniz kısa dönem için ücret talep edebilirler. Benim tavsiyem dört teker lastiğini de aynı desen en az 3 mm diş derinliğinde kışlık lastikler ile kullanmanız. Buradan aslında gizli buzlanma nedir? başlıklı, ayrı bir yazı ortaya çıkıyor. Her sürücü ister güneyde ister kuzeyde yaşasın bu konuyu bilmelidir.

KIŞLIK LASTİK NE ZAMAN GEREKLİ

Çok kısa net bir cevap dış ortam ⛈ ısısı 7 derece tabi artı ( + ) olduğunda üstünde dağ ve büyük harflerle M+S yazan lastikler gerekli. İlla kar yağması gerekmiyor. Neden mi? gerekli , canınız, canlarınız ‍‍‍ ve malınız korunsun diye bırakın cezayı. Neden iki takım lastik için para harcayalım ? diyenleri duyuyorum廊. Burada haklı olanlar, gece araç kullanmıyorum ve güneyde yaşıyorum diye düşünebilir.

Ben bizzat Aralık ayında gece Antalya Kumluca’ da artı 4 dereceyi gördüm ve yağmur yağıyormuş gibi kırağı/çiğ yağdı tüm gece. Burada şu fiziksel sonuç hep gözlerden kaçıyor ortam ısısı ile zemin ısısı arasında kışın aşağı yazın yukarı doğru bir ısı farkı olur. Havanın ısısı artı 4 ise zemin 2- 4 derece daha soğuktur. Ve yağan çiğ/kırağı gizli buz oluşturabilir hayır düzeltiyorum oluşturur. İki takım lastik olduğunda mevsimlik lastiği daha az kullanmanız bu lastiklerin ömrünü uzatacaktır. Tek takım lastikle 50.000 km yapar iken iki takım lastikle toplamda 100.000 km yaparsınız aynı hesaba  gelir.

Şimdi size bir link veriyorum reklam gibi algılamayın Almanya’ da yapılmış. Yazlık ve kışlık lastiklerin karşılaştırmalı testlerini yapmışlar. Türkçe yazılar ile desteklemişler ayrıca diğer markaların da güzel videoları var fakat Türkçe açıklamalı bulamadım. https://www.youtube.com/watch?v=dog3OK2zVU8

Başlık KIŞ mı? KAR mı ?

Aslında kar lastiği dilimize yapışmış yanlış olmasa da bu eksik bir tanımdır. Doğru tanım Kışlık Lastiktir. Kış denince aklımıza ilk önce soğuk , arkasından yağmur ve kar gelir. Bu lastikler mevsimlik lastiklere göre farklı malzemelerden üretilmişlerdir ve desenleri daha iridir. İri olan desenlerde kılcal kanallar da vardır. Kışlık lastik tanımı aslında kış ve kaygan zemin lastiği olarak değişmelidir. Kaygan zemin için yağmur, çamur, toz, kum, toprak, mıcır, stabilize tanımlarını da ilave edebiliriz. Hepsi kaygan zemin sınıfına girer. Sakın kışlık lastikleriniz ile sahildeki kumsallara girmeyin çıkamazsınız. Buradaki kum tanımı asfaltın üzerinde oluşmuş kum tabakası içindir.

Aşağıdaki linkte de çeşitli kış lastikleri yurt dışında test edilmiş, ayrıntılı autobild tarafından yapılmış bir çalışma var, sonuçlar Türkçe olarak raporlanmış tavsiye ederim. https://lastik.rezulteo.com.tr/blog/lastik-haberleri/lastik-testleri-ve-karsilastirmalari/sedan-ve-aile-araclarina-yonelik-en-iyi-kis-lastigi-hangisi-autobild-karsilastirmasi-9557

Sonuç

Belki yılda bir gün lazım olacak değmez mi? Araç kullanıp trafiğe çıktığınızda potansiyel suçlusunuz. Malınızı, canınızı ve başkalarının da malını ve canını riske atmaya değmez. Ayakkabılar insan vücudunun yer ile temasını sağlarlar. Her amaca uygun ayakkabılar üretildiğini biliyoruz. Ayağınızda tahta takunyalar ile koşmaya çalıştığınızı düşünün… Okuduğunuz için teşekkür ederim. Yorumlarınızla bilgi paylaşımı yapabilirsiniz. Sizin de yazacak bir şeyleriniz olabilir. Kazasız belasız yolunuz açık olsun 🚗.

Yazar Hakkında
Toplam 17 yazı
Otomobiloji
Otomobiloji
Yorumlar (3 yorum)
İlhan Sıddık İnanç
İlhan Sıddık İnanç Yanıtla
- 15:58

Ben Silivri’de yaşıyorum. Havalar çok nadir 7 derecenin altına düşüyor. O sebeple kış lastiği kullanmıyorum. Yaz kış lastikleri ayrı olursa kullanma ömrü uzar mı?Yılda maksimum 7 km yapıyorum. Teşekkürler…

    Otomobiloji
    Otomobiloji Yanıtla
    - 09:28

    Gece ve gündüz ısı farkını unutmamak lazım. Gece araç kullanımı var ise yedi derecenin altında daha çok kullanım olacaktır. Bu ılıman iklim kuşağı için dört mevsim lastik üretimi yapan üreticiler gün geçtikçe artmaktadır. İlginç olan şu ki yurdumuz aynı gün içinde dört mevsimi yaşadığından dağıtıcı firmalar üreticiye verdikleri siparişlerde dört mevsim lastik isteyemiyorlar. TÜRKİYE dağıtıcısı aracın Kars ya da Antalya bayisine gidecek araca göre lastik takmasının mümkün olmadığını bildiği için tek tip lastikle araçlar üretilmekte ya da ithal edilmektedir.
    Silivri için tavsiyem Aralık, Ocak ve Şubat ayı olmak üzere üç ay da olsa kışlık lastik kullanmak can ve mal emniyeti için iyi olacaktır. Kışın ortam yedi derece olsa dahi asfalt üzerindeki ısı ortam ısısından düşüktür. Ayrıca gece kırağı / çiğ yağması güneş almayan yerlerde ayrıca köprü üstlerinde gizli buzlanmaya sebep olacaktır. Sorularınızdaki lastik ömrü için şunları söyleyebilirim. İlk önce sahip olduğunuz aracı kaç yıl kullanacak ve yılda kaç km yapacağınızı belirlemek gerekir. Yılda 7.000 km için mevsimlik ve kışlık lastik olarak iki takım yerine dört mevsim lastik kullanmak yerinde olur. Lastik ömrü zemin, kullanım ve araç teknik özelliklerine göre değişim gösterir. Bu ömür 30.000 km ile 50.000 km arasıdır. İki ayrı takım lastiğiniz var diyelim. Her ay bin km yapan bir araç 6 ay ılıman 6 ay soğuk bir iklimde aracı kullanıyor olsun. Bir takım lastik ile toplamda 60.000 km yi 5 yılda tamamlarken , iki takım lastik ile 120.000 km yi 10 yılda yapacağından aynı hesaba gelir. Evet 10 yıl aynı aracı kullanacaksanız aynı hesaba gelir.
    Umarım cevaplarım doyurucu olmuştur. Yolunuz açık olsun. Saygı ve sevgilerimle.

Pingback: GİZLİ BUZLANMA - Otomobiloji - Otomobiloji

Bir yanıt yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

×

Bir Şeyler Ara