
Zehirli Boya Uygulama 2
0/10 | |
ÖzetZehirli Boya Uygulamaları, Zehirli Boya Seçimi, Boya Hazırlığı, Uygulamalarda Püf Noktaları, hakkında inceleme yazısı. | Ortalama 0 |

Zehirli Boya Uygulama – Kekamoz
Zehirli Boya Seçimi
Bu yazıyı okumadan önce https://otomobiloji.com/zehirli-boya-uygulama/ yazımı okumanızı tavsiye ederim. Zehirli Boya Uygulama 2 başlığıyla yazdığım bu paylaşım ilk yazının devamıdır. Zehirli boya uygulama ve zehirli boya seçimi oldukça detaylı araştırma ve bilgi gerektirir. Sayfalarca dokümanı incelemek karar vermek oldukça zordur. Hemen başında belirtmeliyim, doktor hasta, dükkan müşteri bekler. Bu doğaldır. Bu doğallığın içinde iyi niyeti kötüye kullanma oldukça karşılaştığımız bir durumdur. Boya satıcısı ya da imalatçısı her sezon size boya satmak ister. Aynı şekilde eğer kendiniz boya işlemini yapmıyorsanız profesyonel yani para karşılığı boya işi yapan kişi de her sezon bu işçiliği yapmak ve para kazanmak isterler. Dolayısı ile size özel ya da ekstra diyebileceğimiz sıra dışı işlemleri yapmak istemezler.
Tekne sahibi olarak para karşılığı boya yaptıran ayrıca yeterli zamanı olmayan biriyseniz detay ve malzeme bilginiz oldukça yüzeyseldir. Genelde teknesini kendisi boyayan bilgi sahibi olan komşularından tavsiye alır. Fakat boyacı bu tavsiyelere pek kulak asmaz bildiğini yapmaya sizi ikna eder. Sonuç olarak siz boya satıcısı ve boya işini yapanların tavsiyesine uymak durumunda kalırsınız. Sıra dışı özel işler daha uzun süre, işçilik ve pahalı malzeme gerektirir bu da maliyeti arttırır. Hem işçilik hem de malzeme bütçesi düşünüleni aşar.
Ucuz ve Hızlı İşçilik
Efendim, sevgili deniz sever, değerli tekne sahibi bir işlem hem ucuz, hem de hızlı ise kaliteli olmaz. Bu kural tüm dünyada işler. Kalitesiz işler, başında ucuza alınırken aslında pahalıdır. En fazla bir sezon sizi idare eder. Bir sezondan daha fazla dayanabilen malzeme ve işçilik seçimi size kalmıştır. Bir sezondan daha uzun süre dayanabilen zehirli boya uygulama başında pahalı gibi görünse de sonuçta daha ucuza mal edersiniz. https://otomobiloji.com/zehirli-boya-uygulama/ yazımda belirttiğim gibi teknenizi hafta sonları kullanıp, suda bırakıp geri kalan zamanlarda karada bekletiyorsanız zehirli boyaya ihtiyacınız yoktur. Bu yazımda en az üç ay ve daha fazla sürelerde suda kalan tekneler için bilgi vermeye çalışıyorum.
Boya seçimi
Çok uzatmadan boya üreticilerinin piyasaya sürdüğü üç tip boyadan söz edeceğim. Aslında bu üç ana tipin dışında yapılan farklı içerik ile denenen yeni boyalar da mevcut fakat çok pahalı ve satın almanız sorun olabilir. Dağıtıcı bir parti getirip sonraki yıl satmaktan vazgeçebiliyor. Kendine özel sadece fiberglas – GRP üzerine uygulanabilen on yıl ve üstü dayanabilen uygulamalar, boyalar da var buna en güzel örnek ise https://coppercoat.com/coppercoat-superyacht-antifoul-applications/ kısaca coopercoat olarak biliniyor. Türkiye temsilcisi de var. Ayrıntılı bilgi ve su altına uygulanmış çevre onayı almış oldukça kaliteli bir zehirli boya olarak uygulanabilir. Başlangıçta pahalı olsa da yıllar geçtikçe ucuza mal olduğunu göreceksiniz. Detaylı, araştırma ve raporlara sahip bu zehirli boya uzun ömür olarak tüm dünyada birinci durumda.
Zehirli boya tipleri
Kendi kendine parlayan (dökülen/eriyen) zehirli İngilizcesi ile Self Polishing kısaca SP Antifouling olarak da geçer. Boya kutusunun üzerinde SP yazılı ise boya bu tiptedir.
Sert Hard zehirli – antifouling
Geleneksel/Yumuşak (Traditional/Soft) zehirli – antifouling
Bu linkten zehirli boyaları içerik, tip ve fiyat olarak araştırabilirsiniz. Tabi bunu yaparken önce yerli ve ithal olanları ayırmak ve aynı tipte boyalara bakmak olacaktır. Elma ile armudu karşılaştırmayın. İsmi Türkçe olmayan fakat yerli imalat markalar da var araştırın.
Self Polishing SP – Kendi kendine eriyen zehirli antifouling
Adından da anlaşıldığı gibi uygulandıktan sonra suda kontrollü bir şekilde eriyen yani kendini suya bırakan dolayısı ile üzerine tutunan deniz canlıları ile beraber suya salınan ve temiz yüzeyi ile süreci devam ettiren boyalardır. Bu özelliği sayesinde sezon boyunca temiz bir karina garantilenir. Peki boya salınıyor veya eriyor ise tamamı eridiğinde ne olur? sanki bu soruyu sorar gibisiniz 😀. Evet bu yüzden en az iki, hatta su hattına üç kat tatbik edilmesi tavsiye ediyorum. Adı üstünde sezonluk ✔. Daha uzun süre için 6-10 kat boya atmalısınız. Aslında kabaca şu uygulama yapılabilir. Her iki kat boya bir sezon koruyor ve siz üç sezon dayansın istiyorsanız altı kat evet en az altı kat boya uygulamalısınız.
Tavsiye edilen kuru film ağırlıkları için boyasız metal bir parçaya attığınız her kat için bu metal parçayı da boyayın sonra galerici bir tanıdığa gidip kurumuş film kalınlığını mikrometre ile ölçün. Üreticinin teknik dokümanında istenen olması gereken kuru film kalınlıkları belirtilmiştir. Boya kalınlığı ölçen cihazlar Fe – demir ve Al – alüminyum yüzeylerin üzerinin üstündeki boyayı ölçmek üzere üretilmişlerdir. Fiberglas yüzeyin üzerindeki boya kalınlığını ölçmek mümkün değildir.
Geleneksel/Yumuşak (Traditional/Soft) zehirli
Ekonomik fiyata sahip uzun süredir imal edilen zehirli boyadır. Bu boyalara zımpara yapmayın. Zımpara ile zehirli boyayı teknenin üzerinden almak çok zor ve masraflı bir iştir. Jel kota zarar vermeyen zehirli boya sökücü kullanmanız işinizi oldukça kolaylaştıracaktır. Jel kot tamiri yapılmayacaksa ve tekne yeniye yakınsa boyayı sökmek yerine uygulayacağınız boya ile aynı marka su altı zehirli astarı kullanmanız hızlı, güvenli ve en ekonomik çözümdür. Ayrıca bir önceki sezon boya tipi bilinmiyorsa su altı astar boya kullanılmalıdır. Astarın zehirli boya ile aynı marka olması tavsiye ediyorum. Genelde aynı markadan astar bulabilmeniz mümkündür. Bu boyayı kullandınız ve sezon bitti diyelim. Memnun kalmadınız boya tipini değiştirmek istiyorsunuz. Kendi kendine eriyen ya da sert zehirli boya ( motor gücü, tekne hızı değişikliğinde gerekecektir) uygulamak istiyorsunuz. Bu durumda da kesinlikle astar boya kullanmalısınız.
Sert – Hard zehirli
Yüksek sürtünme etkisi ile erime yapan boyalardır. Bu boyada aslında kendi kendine eriyen boya tipi ile aynıdır. 20 mil ve üzeri sürat yapan tekneler için geliştirilmiştir. Bazı üreticiler bu hızı 25-30 mil olarak belirtmişlerdir. Genelde sürat ve yarış teknelerinde kullanılır. Kullanılmadığında sudan çıkarılması genellikle öneriyorum. Denizde kullanılmadığı ve bağlı kaldığı sürelerde yüzeye sürtünme etkisi çok az olacağından erime yapmazlar. Bu nedenle deniz canlıları tutunur. Seyir öncesi ince zımpara ile yüzeyi temizleyin.
Sert Teflonlu Zehirli
Sert zehirli boya içeriğine ilave olarak Teflon maddesi katılmıştır. Bu yüzey pürüzsüzlüğü sağlarken su altı yüzeyinin daha iyi kaymasını gerçekleştirir. Bu da sürat ve yarış teknelerinde arzu edilen bir durumdur.
Çevre ve güvenlik normlarının zehirli boyaya izin vermediği ülkelerde su altı zehirsiz boyalar kullanılmaktadır. Zehirli boyalar için ülkemizde böyle bir engel yoktur. Böyle olmasına rağmen üreticilerin tamamı ( yerli üreticiler dahil) dünya denizlerinde yasaklanmış olan kalay kullanımını bıraktılar. Bakır tozu/pudrası ( bakır oksit) kullanılmaya devam etmektedir.
Yeni Zehirli Boya Uygulamaları
Yüzey hazırlığı iyi yapılmalıdır. Kir, pas, toz, kalıntı, eski boyada alt zemine tutunmamış kabuk halindeki boyalardan temizlenmelidir. Jel kota zarar vermeyen zehirli boya sökücülerini bu işlemde kullanınız. Bu sizi zımpara ile ortaya çıkan zehirli tozlardan koruyacaktır. Zımpara ile çalışacaksanız kenarları kapalı g😎zlük güneş gözlüğü değil tabi ki 😁 ve kaliteli bir toz maskesi kullanmayı ☠⚡ kesinlikle unutmayın. Eski boyalardan kurtulduktan sonra görünür hale gelen jel kot hasarları tamire hazır olmadan önce kuruması sağlanmalıdır. Boya öncesi macun ve astar atılmadan nemi ölçmek ilk yapılacak iştir. Böylelikle Ozmos olayını da engellemiş olursunuz. Bunun nasıl yaptığımı https://www.youtube.com/watch?v=1RC2thZmXaE bu linkten izleyebilirsiniz.
Sert zehirli boyalarda sezon sonunda içerisinde aktif madde olmayan bağlayıcı, reçine tabakası karinada kalmıştır. Bu tabakaya sulu zımpara yapabilirsiniz. Sulu zımpara tozumayı engelleyici olacağından bu zehirli tozu yutma olasılığı kalkar.
Benim yaptığım özel karışım
Sizin için nasıl uygunsa öyle yapabilirsiniz. Ben uzun ömürlü olmasını istediğim için bu karışımı tercih ettim. Limanda çekek ya da sabit kışlama düzeneğimiz yok. Bu yüzden boya için dışarıdan vince ihtiyacımız var. Tekneyi karaya almak için ayrı, indirmek için ayrı ücret ödüyoruz. Aynı süre içinde iki- üç tekne vinç ile çekildiğinde daha ekonomik oluyor fakat gene de yüksek bu vinç işi. Yaklaşık 100 USD olarak bu çıkar ve indir işi bize mal oluyor. Dört yıl bu işten kurtulsak 400 USD ekonomi olabilir. Bakalım göreceğiz. Karışım için malzemeleri ve nasıl hazırladığımı https://youtu.be/pUqWiHEMTVE linke tıklayıp izleyebilirsiniz.
Teflonlu sert zehirli boya için yüzeyi tatlı su ile yıkayın. Kuruması için bekleyin. Asla zımpara kullanılmayın. Üzerine yeni zehirli boya uygulayın.
Geleneksel yumuşak zehirli boya üzerine kendi kendine eriyen veya sert zehirli uygulanacaksa mutlaka su altı zehirli boya astarı kullanılmalıdır.
Tavsiye ve Öneriler
Bir önceki boya bilinmiyorsa riske atmamak adına su altı zehirli astarını uygulayın.
Zehirli boya yoğun ve kıvamlıdır. Ayrıca ağır metal tozları içerir bu yüzden uygulama yaparken sık sık boya kabındaki boyayı karıştırın. Şarjlı matkaba boya kabınızın derinliğine uygun boya karıştırma aparatı https://www.cimri.com/boya-karistirici?page=5 ile her beş dakikada bir karıştırın. Dibe çöken pigment ve metal tozları homojen olarak sürdüğünüz yüzeye uygulansın. Uygulama için ideal ısı 20 santigrat derece seviyesidir. Boya kapağını açtınız fakat dipteki malzemeyi bir türlü karıştıramıyorsunuz. Boya kabını başka bir kapta sıcak su ile yumuşatın. Daha rahat karışacaktır. Bu ayrıca size uygulama yani sürme ve fırçalamada kolaylık sağlayacaktır. İnceltme önermiyorum.
Kuruma sürelerini, hava ve rüzgar durumunu takip edin. Kutu üzerindeki kullanma talimatlarına uyun.
Su akımının diğer yüzeylere göre çok olduğu su hattı, dümen ve pala gibi yüzeylere bir kat daha fazla boya uygulayın. Atacağınız son katın teknenin boyuna doğru olması gerektiğini unutmayın. 10 mil ve altı hızındaki teknelerde pelüş rulo, 10 – 20 mil arası teknelerde sünger, 20 mil ve üstündeki hızlar için kadife rulo veya tabanca kullanılmasını tavsiye ediyorum.
Tiner ile inceltme tavsiye etmiyorum. Mecbur kalırsanız boyaya ve markaya özel en çok % 5-10 oranında tiner kullanın.
Maske, gözlük, eldiven, kıyafet ve şapka kullanın. Unutmayın adı zehirli boya. Çiğ noktası ve kırağıya dikkat edin. Tekne ters çevrilmiş ve açıkta ise gün batımından önce sera naylonu ( yüzey naylon yapışmayacak kadar kurumuş olmalı) ile karinayı çiğ ve kırağıdan yüzeyi koruyunuz.