RENAULT MEGANE 2 II 1.5 dci genel sorunları
0/10 | |
ÖzetRenault Megane II 2. nesil 1.5 dCi dizel, bu otomobilde karşınıza çıkabilecek sorunlar neler? ve karşınıza çıkacak harcamalar ne kadar ? almayı düşünüyorsanız bu inceleme yazısını satın alma rehberi olarak kullanın. | Ortalama 0 |
Almaya değer mi?
RENAULT MEGANE 2 II 1.5 dci genel sorunları. Değerli oto bilgi sever direk konuya geçelim. Bu yazıda konumuz sadece 1.5 dCi olarak bilinen dizel motorlu 2006 model sedan araç olacaktır. Bizzat 6.000 km ye yakın kullanmış biri olarak aracı bir çok yönden inceleyeceğiz. Satın alma, iyileştirme masrafları ve satışa hazırlama aşamalarında neler yaptım sizinle paylaşacağım. Evet bu paragrafın hemen cevabını vereyim bu araç almaya değer evet…
Kronik döşeme sorunu
Tavan ve kapı döşemelerinde sarkma MEGANE 2 genel sorunlarından. Evet aracı aldığımda tavan döşeme kumaşı, gördüğümüz son kat kumaş toplu iğnelerle tutturulmuş durumdaydı. Kapı kumaşları da yapışkanlarından kurtulmuş sarkmış durumdaydı. 2.000 – 2.500 Tl ( USD / TL 18.50 ) arasında yaptırabilirsiniz. Bu arada sürücü koltuğu sol oturma tarafının da tamire ihtiyacı vardı.
Ayrıca ön kapı iç tutamaklarının üzerindeki kaplama/boya malzemesi de soyulmuş eski bir görüntü veriyordu onları da mat siyah boya ile yenilenmiştir. Yukarıdaki fotoğrafta görünmektedir. Ayrıca ön arka tampon altı ile sol arka çamurluktaki, sol marşpiedeki ezik düzeltilmiş ve boyanmıştır.
4.500 TL kaporta, düzeltme ve boya için dört teker jantı da bu arada boyanmıştır. Ben de aracın üzerindeki elli evet abartmıyorum elliyi aşkın reçine damlalarını boyaya zarar vermeden el dezenfektanı jel ile temizledim. Arkasından pasta ve cila yaptım fakat bir şeyi atladım kil kullanmadım. Cila yapılacak her araç için kesinlikle öncesinde kullanılmalıdır.
Kameralı dikiz aynası + park sensörleri + arka hoparlörler
Orijinal dikiz aynasının sırrı, çerçeve kenarların bozulmuş durumdaydı hem görsel hem de fonksiyonel bir şekilde iyileşmeliydi. Kameralı dikiz aynası ile bu kusuru/yıpranmışlığı kapatmış oldum. Ayrıca sesli park sensörlerinin montajını yaptırdım. Her ikisi için 1.200 TL ödedim.
Müzik ruhun gıdasıdır.
İkiyüzbini geçmiş onaltı yaşında bir araçta bir de dizel motorsa müzik şart oluyor. Orijinal radyosu yerine uygun fiyatlı BlueTooth lu uzaktan kumandalı bir radyo takılmış fakat o kadar kötü bir ses geliyor ki yerel FM kanalları bile dinleyemezsiniz. Evet biraz inceleyince arka hoparlörlerin diyafram ve kağıt kaselerinin parçalanmış olduğunu ve ön kapılardaki hatlara sesin iletilmediği görülmüştür. Fakat çok ilginç bu araç başlangıç paketi olmasına rağmen önde orijinal ince ses / tweeter hoparlörlerinin olduğunu anladık. 2016 Fluence Joy paketlerde ince ses hoparlörlerinin hattı çekilmiştir fakat hoparlörler yoktur. On yıl öncesinde her şey daha mı kaliteliydi ? Hoparlör için atölye direk çifti 50 dolar abi dedi ( iyi ki 100 dolar demedi :):) 900 TL ye anlaştık. Yok öyle dünya markası değil, Çin’ lilere yaptırılan yerli bir dağıtıcının Jameson ürünü.
Korna mı? görünürlük kadar duyula bilirlik de gerekli
Bir arkadaşım kornası zayıf çaldığı için ağır bir kaza geçirmiş tüm suçun kornada olduğunu anlatmıştı. Sonrasında çok güçlü Mercedes bip kornası taktırdı. Evet var olan kornayı beğenmiyordum. Gerçekten çaldığımda ben bile zor işitiyordum. Kaza sebebi korna hikayesinden yola çıkarak iki adet yeni korna montajı yaptırdım. 150 TL iki korna ve işçilik dahil ödeme yaptım.
Eski korna sağlam fakat ayar yapma şansı yok ilk önce yanına yeni korna ile denedik ama kesmedi 🙂
Gece görmek, görünmek kadar önemli
Aracın orijinal farları mercekli arkasında bildiğimiz klasik telli far ampulleri mevcut. Mercekli olmayan bir yıl garantili kısa led far ampulü ile oldukça iyi sonuç alacağımı daha önceki Fluence Joy mercekli farlardan biliyordum öyle de oldu. Fakat sağ farın ayarını yapılamıyor. Ve bu araçlarda farı sökmek için tamponu sökmek zorundasınız. Üstadımız bu ayar vidasını çalışır hale getirdi ve far ayar cihazı ile üreticiyi şaşırtacak gece görüşü elde ettim. 400 TL çiftine ödeme yaptım. işçilik 450 TL ( ön tampon sök tak, far ayar tamiri, ampul montajı montaj yerinde sorun vardı oldukça uğraştırdı, far ayarı, orta konsol düğmelerinin ampul değişimi ) . Aracın kendi far gövdesinde mercek varsa mercekli led ampul almanıza gerek yok. Mercekli olanlar 2-3 kat daha pahalı.
Mekanik
Triger kayış seti ve devir daim pompası kritik parçalardır. Yetkili servisten kopmuş alacağınız tüm kullanılmış araçlarda bu parçaların değişimi hemen yapılmalıdır. Yaklaşık 3.000 TL ( kayışlı olan araçlarda kabaca) masraftan kaçarken doluya tutulabilirsiniz. Evet bunları değiştirdim. Aracı ilk defa kullanıyorum 80 le giderken frene bastığımda önden sağa sonra sola dalmalar, çekmeler ve kasislerde malum ön takım, bakıma ihtiyacı varmış gerekenler yapılmıştır.
Evet kontroller sonrası sağ sol salıncaklar, askı, direksiyon rotları, amortisörler ( sağ ön patlaktı) ve takozları değişti. Arka fren diskleri ve balatalar yenilenmiştir. Krank sensörü arıza tespit cihazında göründüğü için değiştirdik. Tüm filtreler ve motor yağı değişti. Şanzıman ve motor takozu/kulağı değişti. Rot balans yaptırdım. İşçilik dahil 12.000 TL lik ( yukarıda yapılanlar hariç ) bir harcama ile oldukça iyi bir duruma geldi.
Lastikler Bridgestone dördü aynı desen ve taze lastikler. Akslar, debriyaj, direksiyon kutusu, klima, vites kutusu iyi durumda. Aldığımda hava yastığı ikazı vardı sürücü koltuğu emniyet kemeri soketlerinden olduğu için şikesiz bu sorun da çözülmüştür. Bir ara yandı iki gün sonra söndü ve bir daha yanmadı. Bu arada aracın kaputu ve sağ ön çamurluğu, tavan ve bagaj kapağı orijinal boyasız. Kapı direkleri, iç kapı eşikleri ile sağ ön kapı ve sol arka kapı orijinal. Vernik yanması yok. Dolayısı ile hava yastıkları ve torpido orijinal bu yüzden soket arızası olduğu apaçık ortada, tekrar ikaz vermesi rutubet olabilir. Bunu da inceledim aracın zemini kuru, üstelik camlar sürekli buhar yapmıyor .
Megane II tarihçe
Şimdi size bir link veriyorum merak edenler bakabilirler. Bende bazı önemli olanları özet olarak vereceğim. https://en.wikipedia.org/wiki/Renault_M%C3%A9gane bu kalın koyu olan linki kopyalayın arama motoru barına yapıştırıp siteyi inceleyebilirsiniz.
90 km/h düz yol anlık tüketim
Bu sürüş videosu aşağıdaki linkte. Buradan çıkan sonuç 100 km de 3 lt düz yolda yüksüz camlar ve klima kapalı.
5.000 km sonrası yol bilgisayarından ortalama yakıt
Bu değeri öğrenmek için https://www.youtube.com/watch?v=wz5HXfhdn7w adresinden seyredebilirsiniz.
Hadi sizi zorlamayayım. 55 km/h ortalama sürat ile 100 km/h 4.4 lt. Evet sonuç böyle çıktı. Ayrıntılar yol, yük, hava durumu, lastik basıncı ve diğer ayrıntıları videoda belirttim.
1.5 dCi motor ? direk Common-rail injektion
K9K, bir otomobil motoru ailesidir - Nissan, Renault ve ayrıca Mercedes_Benz Daimler AG (OM607) tarafından ortaklaşa geliştirilen bir sıralı 4 silindir, 8 supaplı turboşarjlı dizel motor grubudur. Bu motorda kullanılan turboşarjlar Garrett ve BorgWarner tarafından sağlanmaktadır. Turboyu merak ediyorsanız https://otomobiloji.com/turbo-nedir/ linkinden bu blogda paylaştığım yazıyı inceleyebilirsiniz. 1461 cc deplasmana sahiptir ve 1,5 dCi (direkt Common-rail enjeksiyon) olarak adlandırılır. Euro 3 standardları, 65 PS (48 kW); 80 PS (59 kW); 100 PS (74 kW). Euro 4 standardları, 70 PS (51 kW); 85 PS (63 kW); 106 PS (78 kW). Motor, 2001 yılından beri üretilmekte olup, Nisan 2013 itibarıyla 10 milyondan fazla adet satılmıştır. Bu dönemdeki iyileştirmeler arasında, sürtünmeyi %40 oranında azaltmak için supapların kaplanması; enjektör püskürtme açısının yeniden tasarlanması, böylece yanma sırasında NOx'te %15 azalma ve torkta küçük bir iyileşme sağlandı; ayrıca yeni piston segmanlarının takılması, kayış tahrikli motor aksesuarları üzerindeki gerginliğin azaltılması ve motorun boyutlarının optimize edilmiştir. Enjeksiyon modeli, geniş bir çalışma aralığında iki pilot enjeksiyona sahip olacak ve yanma sesini 3 desibele kadar azaltacak şekilde değiştirildi. Daha da yeni teknoloji, değişken basınçlı bir yağ pompası kullanmayı ve stop/start akü teknolojisi ve düşük basınçlı egzoz gazı devridaimi eklemeyi de içerir. K9K motoru Bursa, Türkiye'de üretilmektedir; Chennai, Hindistan; ve Valladolid, İspanya. Emisyon açısından, 90 g (3,2 oz)/km kadar az miktarda karbondioksit yayar. Motorun Bursa'da üretilmesi ve halen üretilmeye devam etmesi yedek parça açısından fiyat ve stok avantajı sağlar. Devam edeceğim bitmedi...