Zehirli astarı ve epoksi macun uygulamaları

Zehirli Boya Uygulama 3

En uzun ömürlü zehirli boya için özel bir karışım ve tatbik sırasındaki püf noktaları
0/10
ÖzetZehirli boya seçiminde bakır oksit, bakır tozu ve hızın önemi hakkında bir inceleme yazısı. Ortalama 0

Zehirli Boya Seçimi

Zehirli boya seçimi için teknenin üretim malzemesi, bağlı olduğu ortam ve suda kalma süresi ile teknenin hızı en önemli kriterlerdir. Bu yazıyı okumadan daha önce yazmış olduğum,

Zehirli boya uygulama tamamlanmış vinç ile kaldırılmaya hazır.

https://otomobiloji.com/zehirli-boya-uygulama/ ve

https://otomobiloji.com/otomatik-taslakzehirli-boya-uygulamalari/

yazıları inceledikten sonra bu yazıyı okumanızı tavsiye ederim, çünkü bu üç yazı bir bütün, tek parça oldukça uzun olacağından bölümler halinde yazdım.

Malzeme, deniz, hız

Ben kendi sandalımı boyarken hangi boyayı kullandığımı anlatacağım. Önceki yazılarımda boya seçimi ve boyaya hazırlık ile jel kot hasarları ayrıca ozmos tespiti ile ilgili bilgilerimi paylaştım. Bu yazıda özele giriyor ve kendi özel seçimim ve karışım ( yüksek oranda bakır tozu ve düşük oranda kalay tozu ) ile yapacağım uygulamayı https://coppercoat.com/coppercoat-superyacht-antifoul-applications/ linkinden de araştıracağınız CopperCoat zehirli boyasını temel aldım.

Zehirli Boya Uygulama ve Deniz

Tamamen kapalı sadece limana girişin açık olduğu bir marina düşünün. Akıntı olmadığı için deniz suyu içeren bir gölcük gibi düşünün. Denize indirdikten dördüncü hatta ikinci aydan sonra bile yosun ve kekamozdan kaçamazsınız, hatta canlı ortam o kadar iyi ki bir çok cins beslenmek ve yumurtlamak için bu küçük göle giriyor, aslında böyle bir ortam tam da zehirli boya testi yapmak için ideal bir havuz. Siz römork ile teknenizi denize indirip sadece hafta sonları kullanıyorsanız zehirli boyaya ihtiyacınız yok dolayısı ile bu yazıda sizin ilgi alanınıza girmiyor.

Hız

Boyayla hızın ne alakası var demeyin. Tam yol ile 35 mili gören bir fiberglas tekne. Seyir hızı ise 17-20 mildir. Bu tek başına yeterli. Teknenizin boyu ve genişliği hesaplamanız sadece kaç m2 alan boyayacağınızı ölçmenizi sağlar. Hızınız boya tipini belirler. Üreticiler yumuşak, orta ve sert tip zehirli boya üretirler bu da hız ile alakalıdır.

Cooper Coat

İngiliz menşeili bu ürünün resmi sitesinde karşımıza çıkan ilk açıklama aşağıdaki gibi;

Mevcut en dayanıklı ve uzun ömürlü kirlenme önleyici kaplamadır. Bu su bazlı ve VOC içermeyen reçinenin tek bir işlemi genellikle on yıl veya daha uzun süre yüksek düzeyde kirlenme koruması sağlar. Gemi sahipleri ve operatörler, geleneksel anti-faullerle ilişkili kuru havuzlama ve yeniden boyama işlemlerinden kaynaklanan zamandan ve masraftan defalarca tasarruf ediyor.

Belki gözünüzden kaçmıştır, "on yıl veya daha uzun süre...." rakamla da belirteyim 10 yıl ve üstü 😮 evet ben de şaşırdım. Bu ürünü dört yıl evvel incelemeye başladığımda uygulamanın zorluğu ve oldukça yüksek olan fiyatı beni bu işten vazgeçirmeye zorladı. Fakat araştırmayı derinleştirip firmanın yapmış ve yaptırmış olduğu raporları da inceledim. Altı yıl hiç karaya çıkmamış bir yelkenlide boyanın üzerindeki kalıntıların fotoğrafları ve bağımsız raporlar oldukça şaşırtıcı. Evet sevgili deniz meraklısı bu şu anda dünyanın en uzun süre dayanan zehirli boyası. Tartışmasız.

İspat – Örnekleme – Deney

Zehirli boya uygulama sonrası faydanın görülmesi ve raporlanması için veri toplama
Yarı suya daldırılmış sol taraftaki merdiven Coppercoat uygulanmış ve sağ tarafta uygulanmamış merdivenler, 18 ay boyunca daldırılmış ve bu zehirlinin yararını gösteren, bir deneme.

18 ayı 3 aya böldüğümüzde 6 sezon, 6 ya böldüğümüzde 3 sezona karşılık gelir.

Boyanın içeriği dikkatimi çekmişti, reçine A+ sertleştirici reçine B+  bakır tozundan oluşuyordu. 
Ürünün resmi teknik bülteni aşağıdaki gibiydi.


ÜRÜN VERİ SAYFASI
ÜRÜN AÇIKLAMASI:
Su altı yüzeylerinin deniz kirlenmesine karşı uzun süreli korunması için su bazlı epoksi çürüme önleyici. Bir tek arıtma, zorlu kirlenme ortamlarında bile genellikle
10 ila 20 yıl arasında etkili kalır. Bu zor kürlenme işlemi, kalınlık, ömür veya performans kaybı olmaksızın tekrar tekrar temizlenebilir.
 
ÜRÜN BİLGİSİ:
Renk: Bakır Kahve
Bitiş: Yarı parlak
Özgül Ağırlık: 3,45 (kuru) 2,45 (ıslak)
Katılar (% Hacim): 60 ± 2 (ıslak)
Karışım Oranı: 1 kısım Baz Reçineye 1 kısım Sertleştiriciye 4 kısım Bakır Tozu (ağırlıkça)
Tipik Raf Ömrü: 20°C/68°F'de 12 ay
VOC (Sağlandığı Şekilde): sıfır g/lt. (VOC İçermez)
Birim Büyüklüğü: 5 lt. (2,5 lt. Reçine, 2,5 lt. Sertleştirici, 10 kg Bakır Tozu içerir)
PRODUCT DATA SHEET
PRODUCT DESCRIPTION:
A water-based epoxy anti-foul for the long-term protection of underwater surfaces against marine fouling. A single
treatment commonly remains effective for between 10 to 20 years, even in harsh fouling environments. This hard
cured epoxy treatment can be repeatedly scrubbed with no ensuing loss of thickness, life, or performance.
PRODUCT INFORMATION:
Colour: Copper Brown
Finish: Semi-gloss
Specific Gravity: 3.45 (dry) 2.45 (wet)
Solids (Volume %): 60 ± 2 (wet)
Mix Ratio: 1 part Base Resin to 1 part Hardener to 4 parts Copper Powder (by weight)
Typical Shelf Life: 12 months at 20°C/68°F
VOC (As Supplied): zero g/lt. (VOC-Free)
Unit Size: 5 lt. (Consists of 2.5 lt. Resin, 2.5 lt. Hardener, 10 kg Copper Powder)

Bakır tozu – Zehirli Boya Uygulama

Bakır tozu evet bakır tozu hangi bakır tozu CopperCoat zehirlisi nasıl bir bakır tozu kullanıyordu? Evet bakır tozunu 6 yıl her sezon kullanmıştım. Karaköy’de deniz boyaları satan yerlerden bir litre boyaya 200 -300 gr kadar katarak denemiştim. Farkını pek görememiştim. Oldukça ağırdı ve kahve telvesi gibi hemen boyanın dibine çöküyordu. Neredeyse her rulo sürüşünden önce karıştırmak yorucuydu. Ben bıkmadan araştırmaya devam ederken metal tozları ve epoksi üreticisi bir şirketin sitesinde zehirli boya satışı yaptıklarını ve aynı reçine A, sertleştirici reçine B ve bakır pudrası ile aynı ağırlık ve hacimde satışa sunduklarını gördüm. İki yıl önceydi şimdi bu ürünü satmıyorlar. Fakat aynı bakır tozunu satmaya devam ediyorlar.

Bu ürünü sert tip zehirli boyada 500 gr olarak kullandım. Dört ay denizde kaldı. Tekneyi karaya aldığımızda sonuç çok iyiydi. Üstelik düşük süratte üç defa balığa çıkmış üç defa kısa mesafe seyir hızı en çok 20 mil olarak seyir yapmıştım. Bu bakır tozu elektrolitik 44 nm boyutunda pembe renkli oldukça inceydi. Karaköy’den aldığım bakır tozu ile alakası yok sadece isimleri aynı 😁. Fiyat da farklı tabi. Bakır oksit zehirli boyalarda günümüzde kullanılmaktadır. Kullanılan oran ise belli değildir. Fakat bazı üreticiler yüksek bakır oksitli ürün tanımıyla satışını yapmaktadırlar. Bu özelliği boyanın özgül ağırlık değerlerinden anlayabiliyorsunuz. Çünkü bakır tozunun yoğunluğu – özgül ağırlığı 8,94 gr/cm3 dür. Oldukça ağırdır su ile karşılaştırırsak yaklaşık 9 kat daha ağırdır.

Zehirli Boya Uygulama – Boya Seçimi

Zor karardır, bir sezon öncekini mi? kullansam yoksa başka bir ürün mü? fiyat da önemlidir seçim yaparken. Dayanıklı olması da. Her sezon bıktım artık boyamaktan bu sene tekne denizdeyken alt temizliğini yapmak uzun ve geniş bir tekne için hava aktarma / tüp gibi donanımlarınız yoksa bu işi yapan bir profesyonelden para karşılığı hizmet almanız gerekir. Bu işlem sizi belli bir süre idare eder. Sonrasında canlılar teknenizi tekrar istila ederler. Geçici bir çözüm olur. Tekneniz 8 metre veya altında ise bunu siz kendi başınıza yapabilirsiniz. Zamanınız varsa boy fark etmez. Kışın araç camlarından buz kazıma aparatları sert plastiktir. Metal olmadığı için karinaya zarar vermezler. Kabuklu canlılar oldukça iyi yapışırlar ve siz bunları uzaklaştırmaya çalışırken tutunduğu zehirli boyayı da kopararak tekneden ayrılırlar. Düşmanın kaçarken geçtiği yerleri yakması gibi boyaya zarar verirler. Boyanın zarar görmesi bu alana daha çok canlının tutunmasının yolunu açar.

Ben yerli üretici Teknomarin Yüksek bakıroksitli olanını seçtim.

TEKNO SP KUPFER ANTIFOULING Katalog No : 7000 – 505
Tekno SP Kupfer Antifouling yüksek dayanıklılığı olan, kalay ve bileşiklerini içermeyen bir zehirli
boyadır. Yoğun miktarda bakıroksit ve değişik biyositlerle takviye edilmiştir; tekne karinası için üstün bir
koruma sağlar. Katı madde oranı yüksektir. Mükemmel bir kayma sağlar. Bu ürün self-polishing özelliği
sayesinde suyun içinde sistemli bir şekilde erir ve özellikle orta hızdaki tekneler için önerilmektedir.
Alüminyum teknelerde kesinlikle kullanmayın.

Bu ürünün yoğunluğu 2 gr/cm3, katı madde oranı ise hacimce 70-77 dir. TEKNO SPT ANTIFOULING boyanın yoğunluğu 1,45 gr/cm3, katı madde oranı hacimce 51-55 dir. Görüldüğü gibi katı madde denilerek belirtilen malzeme aslında bakır tozudur. Bakır tozunun fazla olması yoğunluğu artıran bir etkendir.

Orta Hız

Firma ürün tanımında düşük ve orta hız için uygundur tavsiyesi yapmış ve en üst hızı 25 mil olarak tanımlanmıştır. Yani orta hızı 25 mil ile sınırlandırmış. Üstü yüksek hız olarak kabul edilmiş bu bilgi uluslar arası bir kabul değil elbette fakat genel kabuldür.

Bakır tozu / pudrası

İşte bütün mesele bu, hangi bakır tozu?

CopperCoat zehirlisi nasıl bir bakır tozu kullanıyordu?

1.1 Product identifier
Trade name: Copper powder
MSDS number: MMP CU1
CAS number: 7440-50-8
EINECS number: 231-159-6
Reach Registration No: 01-2119480154-42-XXXX

https://coppercoat.com/wp-content/uploads/2020/06/Coppercoat-Superyacht-Antifoul-Bottom-Paint-Copper-Powder-Material-Safety-Data-Sheet.pdf.pagespeed.ce.3YduU3RP_E.pdf

Yukarıdaki linkte CopperCoat ürettiği bu zehirli boya için kullandığı malzemeyi Copper powder olarak açıklamış ve CAS numarasını da vermiştir. Ben de hazır ürün olarak kullanacağım boyanın içine bu bakır tozunu kullanmalıydım. Evet aynı malzemeyi buldum 🙂 . Aşağıdaki linkte bu malzemeyi satan firmanın linkini ve malzeme bilgisini paylaşıyorum. Bu neden bu kadar önemliydi ? çünkü deniz canlıları bu malzemeye tutunamıyorlardı. Biyosit denen karışımlarda elbette bu oluşuma engel oluyorlardı fakat esas etken madde bakır tozuydu.

Burada tüm işler için yapılan genel bir kabul vardır. Onu da yazmadan geçemeyeceğim. Dünyanın en iyi ustasının , malzeme bilgisi güncel değilse ve doğru malzemeyi seçmez ise yapılan iş kalitesizdir. Kara vasıtalarından basit bir örnek vereyim. Uygun fiyatla hatta en uygun fiyatla aracınızın ön fren balatalarını değiştirdiniz. Her frene bastığınızda metal sesi duyarsınız. Ustanız, mekanikeriniz yıllardır gittiğiniz işini düzgün yapan kırk yıllık ustadır fakat malzeme/balata kalitesiz olduğundan bu metal sesi çıkmaktadır.

İşte bakır tozu

https://www.nanokar.com.tr/urun/bakir-tozu-44-m-elektrolitik-99-9

Ürün bilgisi / özellikler

Bakır tozu 44 mikron

Saflık % 99.9

CAS 7440-50-8

Yoğunluk 8.94 gr/cm3

Elektrolitik bakır tozu ( Elektroliz yöntemi ile üretilmiştir).

CAS numarası ?

Yukarıdaki CAS numarası ile aşağıdaki numara gördüğünüz gibi aynıdır. Bu numarası için açıklama şöyledir.

CAS kayıt numaraları kimyasal bileşiklerpolimerler, biyolojik dizinler, karışımlar ve alaşımlar için kullanılan tek tanımlayıcı (unique) sayılardır. CAS numarası olarak da bilinirler.

Amerikan Kimya Derneği’nin (American Chemical Society) bir alt bölümü olan Chemical Abstracts Service (CAS), bu tanımlayıcı numaraları bilimsel literatürde tanımlanmış her bir kimyasal bileşik için tanımlıdır. Kimyasal bileşiklerin birden fazla ismi olabileceği için, amaç veri tabanı aramalarını kolaylaştırmaktır. Günümüz molekül veri tabanlarının hemen hepsinde CAS numarası vardır.

Mayıs 2006 tarihi itibarıyla CAS sicilinde 28 milyon dolayında kayıt vardır. Tam rakam www.cas.org sitesinde yayımlanmaktadır. Haftada yaklaşık 50.000 yeni kayıt eklenmektedir.

CAS ayrıca bu kimyasal maddelerin bir veri tabanını (CAS registry) güncel tutup satmaktadır.

Yukarıdaki yazının linki: https://tr.wikipedia.org/wiki/CAS_Kay%C4%B1t_Numaras%C4%B1

Zehirli Boya Uygulamada önemli olan yoğunluk bilgisi

Evet aynı malzemeyi birebir bulmuştum. Artık kullanabilirdim fakat CopperCoat zehirlisinde iki ayrı malzeme daha vardı. Bakır tozu ile toplam üç ayrı malzeme. Bu karışımın yoğunluğu / özgül ağırlığı ile benim uygulayacağım karışımın yoğunlukları da aynı yada yakın bir değer olmalıydı. Bu değerlerin karşılaştırmasını da yazmam gerekiyor. Biraz rakamlarda boğulmak gibi olacak ama, doğru malzeme ile yüksek kalitede iş yaparsınız. Buyurun hesaplamaya geçelim.

Yoğunluk / özgül ağırlık

Suyun özgül ağırlığı 1 gr/cm3 dür. 1.000 gr su = 1.000 gr = 1 kg / kilogramdır.

Bu sette üç ayrı malzeme var.

2,5 litre Epoksi A – 1,14 – 1.19 gr / cm3 = ort 1,165 gr/cm3 = 2,9125 kg 25 C derecede,

2,5 litre Epoksi B ( sertleştirici/ hardener) 0,91 – 0,97 gr/cm3 = ort 0,94 = 2,350 kg 25 C derecede.

A + B = 5,262 kg ortalama yoğunluk ve ısı farkından dolayı toplam 5 kg olarak kabul edelim.

1,114 litre Bakır tozu/pudrası 8,97 gr/cm3 = 10 kg

Colour: Copper Brown
Finish: Semi-gloss
Specific Gravity: 3.45 (dry) 2.45 (wet)
Solids (Volume %): 60 ± 2 (wet)
Mix Ratio: 1 part Base Resin to 1 part Hardener to 4 parts Copper Powder (by weight)
Typical Shelf Life: 12 months at 20°C/68°F
VOC (As Supplied): zero g/lt. (VOC-Free)
Unit Size: 5 lt. (Consists of 2.5 lt. Resin, 2.5 lt. Hardener, 10 kg Copper Powder)

https://coppercoat.com/wp-content/uploads/2020/06/Coppercoat-SY-Product-Data-Sheet-08.08.22-1.pdf.pagespeed.ce.kgAht_DDKU.pdf

Yukarıdaki linkten aldığım ürün bilgisinde de toplamda 2,5 lt resin/epoksi reçine + 2,5 lt sertleştirici ve 10 kg bakır pudrası / tozu kullanıldığını veriyor. Reçine ve sertleştirici için yoğunlukları 1 e yakın olduğundan CoperCoat toplam 15 kilo malzemeyi set olarak satıyor.

Specific Gravity: 3.45 (dry) 2.45 (wet) satırından da ıslak yoğunluğun 2,45 gr/cm3 olduğunu görüyoruz.

Tersten giderek bu verinin sağlamasını yaptığımızda,

2,500 kg Epoksi A

2,500 kg Sertleştirici B

10,000 kg bakır tozu ile toplamda ;

5,000 litre A + B

1,114 litre Bakır tozu

6.114 litre hacimce ağırlığa erişiyoruz. Bunu verilen ıslak yoğunluk ile çarptığımızda 14,970 kg buluyoruz.

15 kilogram üç malzemenin toplam ağırlığı. Bu hesapları neden yaptığımı aşağıda daha iyi açıklayacağım.

Bu veriler ışığında ben üç malzeme kullanacağım. Ortalama ıslak yoğunluk olan 2,45 gr/cm3 değerini yakalamam lazım.

Zehirli Boya Uygulama – Özel karışım

İşte malzemeler.

2 ad 2,5 litre Tekno SP KUPFER yoğunluk 2 verildiği için = 10,000 kg

2. malzeme 2 kg bakır tozu yoğunluk 8,94 gr/cm3 = 0,223 litre

3.malzeme 0,300 kg kalay tozu 44 nm yoğunluk 7,3 = 0,041 litre

Bakır tozu ve kalayın toplam litre olarak hacmi 264 gr/cm3 bunu 250 gr/cm3 olarak yuvarlıyorum. Bakır tozu ve kalayın özgül ağırlıkları 8,94 – 7,3 yakın olduklarından 14 gramlık bir farkı dikkate almıyorum.

Şimdi sıra toplam ağırlık ve hacimi hesaplayarak yoğunluğu bulmaya geldi, işte aşağıda başlıyorum.

250 gr/cm3 Bakır tozu ve kalayın toplamı 2,300 kg

5.000 gr/cm3 Zehirli boyanın ağırlığı 10.000 kg

5,250 gr toplam malzeme hacimce 12,300 kilogram yapıyor.

12,300 kg / 5,250 gr = 2,342 gr / cm3 yoğunluk karşımıza çıkıyor.

CopperCoat zehirlisinin ıslak-yaş yoğunluğu 2,45 gr/cm3

Benim yüksek yoğunluklu zehirli boya, bakır ve kalay tozu karışımım ise 2,34 gr/cm3 lük yoğunluğa sahip. Ve % 5 lik fark kabul edilir bir oran.

Zehirli Boya Uygulama – Karışımın ana malzemesi

https://youtu.be/tv2FUUXk6sk yandaki youtube linkinden kullandığım malzemeleri seyredebilirsiniz.

Aşağıda Tekno SP Kupfer zehirlisinin resmi sitesinden verdiği ürün bilgisi ve linkini görüyorsunuz.

http://www.teknomarin.com.tr/wp-content/uploads/2015/01/TEKNO-SP-KUPFER-ANTIFOULING.pdf

TEKNO SP KUPFER ANTIFOULING Katalog No : 7000 – 505
Bu ürün yüksek dayanıklılığı olan, kalay ve bileşiklerini içermeyen bir zehirli
boyadır. Yoğun miktarda bakır oksit ve değişik biyositlerle takviye edilmiştir; tekne karinası için üstün bir
koruma sağlar. Katı madde oranı yüksektir. Mükemmel bir kayma sağlar. Bu ürün self-polishing özelliği
sayesinde suyun içinde sistemli bir şekilde erir ve özellikle orta hızdaki tekneler için önerilmektedir.
Alüminyum teknelerde kesinlikle kullanmayın.
TEKNİK ÖZELLİKLERİ :
Hacimce katı madde : 70-77
Yoğunluk(gr/cm3) : 2
Renk : kırmızı
Parlaklık : yarı mat
Kuru film kalınlığı (µ) : 75 – 150 µ
Teorik kaplama kapasitesi (m2/lt) : 10 (75µ) – 7,5(100µ) – 5(150µ)
Pratik kaplama kapasitesi (m2/lt) : 6 – 8 (tek kat)
Uygulama aralığı (ºC) : + 5 ∼ + 35
Kuruma zamanı (20 ºC) (saat) : 1 (ilk kuruma)
İkinci kat uygulama (saat) : 6
Servise hazır hale gelme : min. 8 saat /max. 72 saat

Arkadaşlar sezonluk diye satılan bir çok zehirli yoğunluğu 0.7 – 1.6 gr/cm3 civarında. Yukarıda ise 2/ikidir. Bu da ürünün diğerlerine göre daha yüksek fiyatta satılmasını gerektiriyor.

Ucuz etin yahnisi tatsız olur. Ben ucuz mal alacak kadar zengin değilim.

Zehirli boya uygulama – tatbiki / sürülmesi / atılması

Oldukça kıvamı yüksek bu boyayı sürmeden kullanacağınız boya bir önceki boyadan farklı ise, aynı markanın su altı zehirlisi için üretmiş olduğu astarı kesinlikle kullanın ve rulo yerine kıl fırça ile sürün. Rulo pürüzlü yüzeylerde etkili olmuyor. Zehirli boyanın iyice tutunması için astar çok iyi sürülmeli/atılmalı/tatbik edilmelidir. Hatta en az 2 kat uygulanmalıdır, astarı vurmadan önce yüzey kuru, tozsuz kir ve yağdan arındırılmış olmalıdır.

Yapılan uygulamanın videosu

Seyretmenizi tavsiye ediyorum. Linki buraya bırakıyorum https://youtu.be/OLdwo3dr988 iyi seyirler :).

Astar sonrası

Zehirli boyanın tam yağlı yoğurt kıvamında olması uygulamayı zorlaştırıyor. Sünger, kadife ve peluş ruloların hepsini denedim. Gene bir püf noktası ilk katı, kıl fırça ile yedire yedire atın. Benim tavsiyem hem en uygunu fiyat olarak hem de daha rahat sürülmesi açısından sünger rulo, tabi dar küçük olanından. Bu arada şarjlı veya elektrikli matkap ile yaptığım karışımı sık aralıklarla sürekli karıştırdım. Metal karıştırıcıları rahatlıkla her nalburdan bulabilirsiniz. Hazırladığım karışımın tamamını kapaklı temiz plastik kovaya koydum. Havuz kimyasalları kovası , 10 kg lık yoğurt ve salça kaplarını kullanabilirsiniz. Unutmayın kapak çok önemli hava almayacağından emin olun.

Zehirli boya uygulaması – Ara katlar

İlk kat çok önemli kesinlikle kıl fırça tavsiye ediyorum nedeni şu astara tutunmayan zehirli alanları toplu iğne başı kadar da olsa burada canlılar tutunmaya başlıyor. Burada püf noktası nemin en az olduğu zamanlarda boyayı tatbik edin. Gece çiğ yağışı yoğunsa sabah erken saatleri tercih etmeyiniz. Hava çok sıcaksa güneşin batmasından 2-3 saat öncesi uygun saatlerdir. Cep telefonunuzun kendi üzerinde nem ölçeri varsa teknenin bulunduğu ortamda gerçek zamanlı olarak nemi ölçün. Yoksa olan bir tanıdık ya da teknesiyle uğraşan komşunuzdan yardım alın böylelikle doğru ortamda çalışmış olursunuz. Telefon uygulamaları hava tahmin raporlarından bilgiyi alıp size ulaştırır. Gerçek zaman ve yere göre bilgi vermez unutmayın. Nem yüksekse sizin sürdüğünüz satıh ile boyanın arasında kalır. Boya tutunmaz ve kısa bir zamanda olması gerektiğinden daha hızlı suya salınır ve erir. Bir püf noktası daha boyayı, teknenin boylamasına yönünde sürün. Boya katları enlemesine sürüldüğünde bu katlar suya karşı direnç gösterirler.

Kaç kat ?

İşte en önemli ayrıntılardan biri daha. Ne kadar boya katı o kadar uzun boya ömrü çünkü geleneksel zehirli boyalar üzerine tutunmaya çalışan canlıları, kendi kendine dökülerek / eriyerek / parlayarak üzerinden atmaya uygun kimyasallar ve içeriklerle üretilmektedirler. İmkanınız el verdiğince çok kat atmaya çalışınız. Bence kullandığınız boyanın yoğunluğu ne kadar az ise o kadar çok kat atmalısınız, bir örnekle bunu açıklayayım. Boyanın yoğunluğu 1/bir olsun bu boyadan 2 kat atarken, yoğunluğu iki/2 olan boya 1 katta aynı kuru film kalınlığını verir. Kendiniz bu işi para ile yaptırıyorsanız , profesyoneller 2/iki katın yeterli olacağını söyler ve uygular.

Zehirli boya uygulamasını üç ya da dört kat talep ederseniz ona göre işçilik ve malzeme fiyatı değişir böylelikle iş bittikten sonra çatışma yaşanmaz. Bunu başından konuşun. Ücretini verdikten sonra 6 kat bile yaptırabilirsiniz. Boyanın kalitesini yoğunluğundan anlayabilirsiniz. Kuru madde oranı ve boyanın özgül ağırlığı ne kadar yüksekse o boya bu yüzden daha kalitelidir. Bu kadar basit. Bunu üreticiler teknik özellikler listesinde belirtir. Bu bilgiler uluslararası geçerlidir ve kontrol edilirler. Katlar arası kuruma süresi boya kutusunun üzerinde yazar okuyun/ okutun. Bu talimatlara uyarak daha iyi sonuçlar alınır. Katlar arası zımpara ya da başka bir malzemeye ihtiyaç yoktur fakat yan teknelerin zımpara tozu bulaşabilir, tatlı su ile yıkayın.

Dayanak, sıpa, eşek ?

Teknenizin karina yapısına uygun bir sıpa/eşek/platform artık ne isim verirseniz yaptırmanızda fayda var. Çünkü emanet ata binen çabuk iner. Boy ve tekne yapım malzemesi fark etmez. On metreye kadar iki ayrı parça yeterli olur. On metreden uzunsa 3 – 4 parça yaptırın. Bu sıpa ile tekneyi boyadığınızda, sıpanın tekneye basan kısımları boyanamaz. Tekne suya indirilirken vinç bekletilir ve o kısımlara boya sürülür ve tam kuruma olmadan tekne suya indirilir. Bu doğru olmayan fakat sıklıkla uygulanan klasik bir yöntemdir.

Buralara astar ve zehirli yeteri kadar sürülemediğinden yosun, kekamoz vb oluşumlar buralardan başlar. Ve kanser gibi sağlıklı yerlere de sıçrar. Bu sorundan tekerlekli bir araç krikosu ile kurtulabilirsiniz. Tekneyi sıpanın birisinin hemen dibinden bir santim kaldırmanız yeterli olacaktır.

Burada ağırlık dengesini unutmayın. Tekne sıpadan ( birisinden ) kalktığında ileri veya geri sürerek boyasız, astarsız, temizlenmemiş alanlara ulaşabilir buraları da aynı özenle boyayın. Sonrasında boya işlemi tamamlanmış ve son katı uygulanmış yüzeye krikoyu bindiriniz. Bu alan tam kurumuş sertleşmiş olmalı.

Ayrıca sıpa ile teknenin arasına sert ama esneyebilir lastik malzeme koyun, kalınlık en az 1,5 – 2 cm olmalı en ideali tekne römorklarında kullanılan dayama lastiğidir. Ayrıca tekneye ait bir römork da boyama işinde kullanılabilir. Böylelikle tekneyi kaydırmak için krikoya ihtiyaç duymazsınız. Tekne römork üzerinde ileri – geri kaydırılabilir. Hurda araç lastiklerinin taban kısımları da bu işi görür. Bu lastik takozlar tekneyi suya indirirken boyaya yapışmış olabilirler. Bırakın bunlar oldukları yerde kalsınlar. Çünkü suya indikten sonra kendileri boyaya hasar vermeden kurtulacaklardır. Tahta dayanaklar da omurga üzerindekileri değiştirmek zor olsa da yan dayanaklar sırasıyla değiştirin.

Omurga kısmı sıpaya basmıyor fakat açı daha geniş olsa tahta ve lastiklere de gerek kalmayacak.

Tekneye özel yapılan demir sıpalarda omurga kısmı boş kalacak şekilde yapınız. Böylelikle omurga kısmı daha rahat bir şekilde boya ve tamir edilir. Çünkü teknenin en alt ve uç kısmı olduğu için en çok hasar alan yerdir.

Boyanın son katı atıldı

Zehirli boya uygulama işi bitti peki ne zaman denize indirmeli?
Şartlara göre tam kuruma olduğunda indirmelisiniz. Son kat atıldıktan iki saat sonra denize indirmek bütün emek ve maddiyatı çöpe atmanızla aynıdır. Nedeni açık, üretici farklı ortam ya da laboratuvarlarda ürünün su altında zarar görmeyeceği süreyi, ısıyı ve nemi hesaplamıştır. Bu bilgiyi de genelde kutunun üzerinde yazar.

Çekek yeri veya limanda yer kalmaması gibi durumlar teknenin bir an önce denize indirilmesini gerektirebilir. Bunun için herkesle aynı zamanda hareket etmeyin. Martın 15 inden sonra Nisan ve Mayıs ayları daha rahattır. Sona kalan dona kalır. Ustalar yoğundur size tam da tatilinizin içinde yapabilirim derler. Tatilde gezmek varken boya işi ile uğraşırsınız. Boya üreticileri bahar ayları itibari ile reklamlara ve fiyat artışlarına hazırdır. Geç kaldığınızda maliyetiniz de artacaktır. Boya ustaları talep oldukça pazarlığa daha kapalı olurlar. Erken kalkan yol alır.

İndirmeden önce son kontrol 🏁✅

Tekne sıpaların ya da ahşap dayanakların üzerinde iken, yapılacak kontrol önemlidir.

Böylece panik, telaş olmaz ayrıca kaza ve yaralanmalardan da kurtulursunuz.

Aman batmasın ⚠

İlk önce su tapası, livar tapaları, su tesisatı, wc gideri, miçoz vb su kaynakları varsa bunlar karada iken kontrol edilmeli, önlemi alınmalıdır.

Böylelikle sizi üzecek sorunlardan uzak kalırsınız.

Beş dakika mı?5️⃣🕘

Beş dakikalık bir kontrol size angarya gelebilir.

Bu angarya size beş saat, beş gün ya da beş haftalık bir süre ve para kaybettirebilir.

Bir çok tekne bu yüzden batmış ve batmaya yakın kurtarılmıştır.

Görmek ile bakmak arasındaki fark 😎 🔎

Gözlük kullanması gereken bir çok kişi gördüğünü zanneder. İşini yapan ustalar dahil. Siz de yakın gözlüğünüzü takın ve teknenin altına girerek ayrıntılı ve dikkatlice bakın ve görün.

Elinizde kağıt bant olsun. Sorunlu yerlere bu kağıtları küçük parçalar halinde yapıştırın.

Zehirli boya uygulamasını ister kendiniz boyayın ya da başkasına yaptırın fark etmez ve bu kağıtları boya sürüldükten sonra da sökmeyin. Çünkü bir açıdan gördüğünüz sorunlu alanı başka bir açıdan göremeyebilirsiniz.

İp, halat, usturmaça, çapa ⚓

Bu son kontrolü yaptıktan sonra tekneyi bağlayacağınız ipleri hazırlayın böylelikle vinci bekletmekten daha fazla ödeme yapmaktan kurtulursunuz.

Ayrıca vincin üzerinde tekneyi yönlendirmeye yarayan ipi veya ipleri de kıçtan kara bağlanacaksa kıça, baştan kara bağlanacaksa başa bağlayın.

Tekneyi indireceğiniz kulvar, ponton, bağlama yeri, tonoz vb her neyse tekne için vinci çağırmadan hazırlayın.

Usturmaçalarınızı bağlayın ve kontrol edin. Çapa, çıpa zinciri ve veya halatını toplayın. Irgatınızın yağını kontrol edin, su karışmışsa değiştirin. Zinciriniz kutusuna rahat akmıyorsa çabuk kuruyan sprey boya ile boyayın. Böylece toplanma, yapmadan kutuya daha rahat akacaktır. Krom efektli spreyleri tavsiye ediyorum.

Kutu sprey ile metalik gümüş rengi veya krom efekti kullandım nasıl olmuş 😉.

Karada daha rahat yapılacak işleriniz varsa tente, el⚡ektrik, dümen, 🛠motor bakımı , tekne ismi, tabela vb gibi işleri yapın.

Çoğu işi deniz üzerinde yaparsınız, yaptırabilirsiniz.

Eskiler şöyle der karadaki teknenin üstüne çıkılmaz evet dikkatli olun. Bundan endişeniz varsa çadır ipi mantığında tekneyi önden ve arkadan zemine bağlayın.

Karada işiniz varsa ve teknenin üzerine iki kişi çıkacaksa sıpaları ağırlık merkezine ⚖ göre yerleştirin.

Bu işler için midesi bulanan ustalar tekne karadayken daha rahat gelebilirler,

ayrıca karada ince, hassas işleri yaparsanız, tekne denizdeyken limana 🚤dalga yaratarak giren bir densize 🤬saydırmaktan kurtulursunuz.

Lütfen size de say😡🤬😖 masını istemiyorsanız limana girerken veya çıkarken diğer bağlı tekneleri de düşünün, bakın bunun için üstad ne söylenmiş;

Konfüçyüs’un dediği gibi; Kendine yapılmasını istemediğin bir şeyi başkasına yapma.

Acele etmeyin liman çıkışında 🚦kırmızı ışık yok.

Mutlu son

Tekneyi indirirken çevredeki birilerinden videoya almasını rica edin. Bu kadar uğraştınız bunu belgeleyin.

Suda kalma, seyir , uygulanan zehirli, ortam

Bu yazıyı güncellerken bilgi vermek istiyorum bunca işlemden sonra sonuç nasıl ben de merak ediyorum, bunun için süreyi hesaplayalım. 13.Haziran.2023 günü tekneyi indirdim. Bu gün 8 Ağustos 2023, 55 gün yaklaşık iki aydır denizde. Dıştan takma motorun tekneye bağlantı braketi kekamoz ile dolmuşken teknenin altı ilk günkü gibi. Motor braketine zehirli sürmedim normal fabrika boyası var üzerinde. Su altı kamerası ile çekim yapıp paylaşacağım. Burada tekneniz ile ne kadar seyir yaptığınız da önemli dolayısıyla gezen bir tekne aynı şartlarda daha az canlının tutunmasını sağlar. Evet suya indirdiğimden bu güne kadar 136 deniz mili seyir yapmış durumdayım. Bu seyir tekneyi gezen tekne durumuna getirir mi?

Bunu da belirtmeliyim boyayı toplamda 4 kat uyguladım. Yoğunluk yüksek olduğu için sıradan ( içinde bakır oksit ve tozları az olduğu için yaş/kuru kalınlık daha düşük ) bir zehirliye göre 6-7 kat kabul edilebilir.

Fakat özellikle su kesimi ile alt karinanın başlangıcı ve omurgaya ise 6 -7 kat tatbik ettim. Aynı zamanlarda denize indirdiğimiz üç tekne yanımda bağlı olan arkadaşım teknesine iki kat sıradan bir zehirli uyguladı kekamoz oluşumu su kesimlerinde oluşmuş durumda, yaklaşık 70 deniz mili seyir yaptığını da biliyorum. Teknenin boyu ve sürülen malzemesi aynıdır. Seyir yapan tekne duran tekneye göre daha az yakıt harcar. Çünkü yapılan seyir zehirliye tutunan canlıların boya ile salınımını kolaylaştırır, böylelikle temiz karina daha az sürtünme oluşturur.

Sonuç olarak temiz karina, daha az sürtünme, daha iyi hızlanma ve yakıt ekonomisi getirir, dolayısıyla son hızda artar.

Boyanın toplam ağırlığı

Bunu da belirtmeliyim. 12,300 kg zehirli + 3 kg astar = 15,3 kg evet bu ağırlıkta boya kullandım. Siz normal sezonluk bir zehirli için bu ağırlıkta kullanmayabilirsiniz. Şuna dikkat çekmek istiyorum.

Altı yaşında bir 6 m lik tekneyi örnek alalım. Astarı ile beraber her yıl 5 kilo boya uygulansın. 6 yıl x 5 kg = 30 kg lık bir ağırlık tekneye yüklemiş oldunuz. 12 yaşında bir tekne 60 kg lık bir boya ağırlığını taşımak zorunda. Unutmayın ilave her bir kiloyu ilerletmek için daha fazla enerji gerekir. Kendi kendine bu boyalar eriyor/salınıyor, fakat % 10 gibi bir erime bu ağırlığı çok da azaltmış olmayacaktır.

Daha önce yazmış olduğum, aşağıda linklerini verdiğim yazıları sırasıyla okumanızı tavsiye ediyorum,

çünkü bu yazılar bir bütünü anlatıyor.

Böylelikle size daha faydalı olacağına inanıyorum.

zehirli boya uygulama https://otomobiloji.com/zehirli-boya-uygulama/

zehirli boya uygulama 2 https://otomobiloji.com/otomatik-taslakzehirli-boya-uygulamalari/

Evet yazımın sonuna geldim buraya kadar okuduysanız sabrınız için teşekkür ederim. Faydalı olmasını umarım. Bu yazı zehirli boya uygulaması ile ilgili son yazı. Son yazı olması süreci takip etmemi gerektiriyor. Bu takibi ayrı yazılarda paylaşmayı planlıyorum kısmet olur da sağ kalırsam :).

Rüzgarınız bol💨, dalganız küçük olsun💦💦. Selametle🤲. Rastgele. İyi seyirler 🖐.

Yazar Hakkında
Toplam 20 yazı
Otomobiloji
Otomobiloji
Yorumlar (Yorum yapılmamış)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

×

Bir Şeyler Ara