Rudolf Diesel – Dizel motor

https://youtu.be/5VBxGpiPRXM

Hoşgeldiniz, konumuz dizel motoru bulan mucit ve buluşu.


Dünyayı değiştiren motor 💸🔮

Büyük deniz🚢 ve kara taşıtlarında🚚, hatta zeplinlerde🚀 bile kullanıldı. Böylelikle üretilen mallar daha hızlı ve ekonomik olarak taşındılar. Bu da dünya ticaret hacmini genişletti. Daha çok üretimin ve daha çok çalışma alanının doğmasına neden oldu. Sanayileşmenin önü açıldı. Evet tüm bunlar bu motorun sayesinde oldu desek abartmış olmayız.

Fıstık yağı ile çalışıyor ❓

Petrol kuyuları yüzeye çok yakın rantabl rezervler ile açılıyordu. Kimse fıstık yağı ile ilgilenmedi. Rudolf Diesel’ in hayali gerçekleşecek mi? hala geç kalmış sayılmayız. Düşünün fıstık üretimi için gübre, ilaçlama, toplama, ayıklama, kurutma, yağ çıkarma vb. süreçler sonrası fıstık yağı üretiliyordu. Petrol ise sondaj sonrası pompa vasıtası ile varillere ⛽dolduruluyor hemen paraya🔁💲 dönebiliyordu. Bir çok petrol kuyusu sahibi ve büyük şirketler karşısında Rudolf Diesel tek başına mücadele vermek zorunda idi. Üstelik petrol den çıkan motorin onun icatı olan motorlarda yoğun olarak kullanılmaya başlamış ve petrol değerlenmişti. Zenginliklerini ve güçlerini ona borçluydular.

Petrol krizi 💧💀

Petrol krizi sırasında Rudolf Diesel içilebilir bitkisel fıstık yağı ile çalışan motorunun tanıtımını yaptı fakat beklenen ilgi maalesef görülmedi. Bu ilgi o zaman gösterilseydi ozon tabakasını belki de delmemiş olurduk. Bizler büyüdük ve kirlettik dünyayı ☣😒.

İçilebilir ☕, yenebilir🍔, yenilenebilir 🔁🔃

Tarım, üretim köy ve kent yaşantısında denge. Keşfetmeye gerek yok yüz yıl evvel bulunmuş. Hiç değişmeden aynı prensip ile çalışan motor için petrole ihtiyaç yok evet yok yanlış duymadınız. Gerçekten ihtiyaç yoksa? Bu başka bir konu BİODİZEL🍀 ile açıklanabilir, belki bir kaç bölüm gerekebilir.

Rudolf Diesel’ in ölümü de şüpheli intihar mı? cinayet mi? netliğe kavuşmamış. Fıstık mı? petrol mü?

Tekrar görüşmek üzere sağlık ile kalın, yolunuz açık olsun. Yorumlarınızı bekliyoruz 🚗👋.

Yazar Hakkında
Toplam 20 yazı
Otomobiloji
Otomobiloji
Yorumlar (2 yorum)
Serdar Bellek
Serdar Bellek Yanıtla
- 15:53

Hakanım aydınlatıcı yazıların için teşekkür ederiz. Dizel bir döneme damgasını vurmuş bir yakıt, ama büyük müşteri (yani Çin) otomobil endüstrisinde Elektrikli araçları talep ettiğinden, tüm üreticiler önümüzdeki yıllarda Elektrikli araçlara dönmek zorunda. Eskiden büyük müşteri ABD idi son sözü onlar söylüyordu. Şimdi ise işler farklı yönde ilerlemek zorunda…

    Otomobiloji
    Otomobiloji Yanıtla
    - 05:48

    Serdar müdürüm sağol yorumun için. Evet haklısın elektrikli araçlar üretilmek zorunda artık. Şöyle bir sorun var. Elektrik enerjisi akülerden başka bir ortamda saklanamıyor. Kullandığımız fosil yakıtlı araçların akülerinden farklı JEL aküler diyebiliriz.Normal akülerden 2-4 kat daha pahalı. Akü üreticileri bu yüksek maliyeti henüz çözemediler. % 100 elektrikli araçlarda şu anki akülerle kıyasladığımızda 20 den fazla akü var. Start / stop özellikli aküler 70 amper güncel fiyat 700 – 800 TL civarında. Tam elektrikli bir araçta 5 yılda bir 20 aküyü değiştirmemiz gerekecek ortalama 15.000 TL lik akü almamız lazım. 5 yılda yaptığınız km ile yapılan yakıt ekonomisini akü maliyeti ile karşılaştırmak lazım. Yıllardır yaptığımız dizel mi? benzinli mi? hesabını artık akülü araçlar içinde yapmalıyız bu konuyu kimse açmıyor ? sevgi ve saygılarımla.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

×

Bir Şeyler Ara